Zandstralen

Droogijsstralen is ons vak. Daarnaast bieden wij als Ecotrust in Oudenaarde ook nog andere diensten aan. Waaronder glasparelstralen, chemisch reinigen, thermisch reinigen en … zandstralen. 

Wat is zandstralen?

Zandstralen of gritstralen is een bewerkingstechniek waarbij het oppervlak van harde materialen bekogeld wordt met zand of grit. Vanwege de schurende werking, wordt deze techniek zowel gebruikt om te reinigen (staal ontroesten) als te decoreren (glas mat maken).

Hoe gaat zandstralen in zijn werk? Met behulp van een zandstraler wordt het zand of grit onder hoge druk tegen een hard oppervlak gestraald, waardoor er een schurende werking ontstaat. Zo worden er systematisch kleine deeltjes van het oppervlak verwijderd. Met andere woorden: hoe grover de korrels, hoe grover de structuur van het oppervlak wordt. 

Hoe gaat zandstralen in zijn werk?

Met behulp van een zandstraler wordt het zand of grit onder hoge druk tegen een hard oppervlak gestraald, waardoor er een schurende werking ontstaat. Zo worden er systematisch kleine deeltjes van het oppervlak verwijderd. Met andere woorden: hoe grover de korrels, hoe grover de structuur van het oppervlak wordt.
Zandstralen


Wat is het verschil tussen zandstralen en glasparelstralen? 

Zoals de benaming al laat raden, straalt de ene bewerkingstechniek met zand, grit of gebroken glaskorrels en de andere met zuivere, ronde glasparels. Het verschil zit hem eigenlijk in het uiteindelijke resultaat: als je een ruw oppervlak wilt bekomen, dan ga je zandstralen; als je een glad oppervlak wilt bekomen, dan ga je glasparelstralen

Alle voordelen op een rijtje

 • Roest, vuil of afgebladderde verf doeltreffend verwijderen
 • Levensduur van materiaal verlengen
 • Niet langer manueel schuren
 • Tijdswinst
 • Relatief goedkoop

In de praktijk

Als we over zandstralen spreken, dan denken de meesten spontaan aan het zandstralen van hardhout, zoals een trap of een meubel. Daarbij worden verflagen en/of vernis verwijderd, waardoor de originele houtstructuur opnieuw tevoorschijn komt. Daarnaast kan je hiermee ook het vuil op het oppervlak op een efficiënte manier verwijderen. 

Zandstralen wordt verder ook gebruikt om staal of ijzer te ontroesten, glas mat te maken, brons ruw te maken, gevels te reinigen en grafstenen te graveren.


Verder is het ook een zeer effectieve reinigingstechniek om een gevel in no time op te frissen! 

Interesse?

Lijkt dit iets voor jou? Of heb je nog bijkomende vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Vraag ons vrijblijvend om meer info

Pathogenen zoals listeria en salmonella beheersen in productie en omgeving

We wisten al langer dat pathogenen bacteriën zijn die van nature op veel plekken in onze leefomgeving en milieu voorkomen. Een aantal jaren geleden waren we vooral gefocust op de mogelijke aanwezigheid van listeria en salmonella in ongepasteuriseerde melk, zachte kazen, vleeswaren, vlees en gerookte vis. Tegenwoordig weten we wel beter!
Listeria en salmonella kunnen net zo goed aanwezig zijn in groenten, fruit en chocolade.

Alle gaatjes en hoekjes reinigen!

Om persistente contaminaties tegen te gaan moet je grondig reinigen en ontsmetten, tot in de kleinste hoekjes.
De bacterie is hardnekkig en bevindt zich op de meest onbereikbare plaatsen van een productielijn.
Net op die plaatsen die voor de dagelijkse reinigingsploeg niet of moeilijk bereikbaar zijn: omgeving elektrische kasten, kabels, motoren en binnenkant machines.

DE oplossing? Droogijsstralen!

 • 100% droog: Droogijs smelt niet, maar sublimeert of vergast, waardoor deze reinigingstechniek 100% droog is. Ideaal om delicate plaatsen, zoals de binnenkant van een productiemachine of een elektrische kast, te reinigen. Je kan zelfs droogijsstralen onder spanning!
 • Geen beschadiging: Droogijsstralen is niet-abrasief en niet-corrosief. Dat wil zeggen dat het geen agressieve inwerking heeft op de ondergrond. Elektrische kabels of andere gevoelige materialen worden dus niet beschadigd.
 • Bacteriedodend: Droogijs is dankzij zijn lage temperatuur (-80 °C) bacteriedodend. Door periodiek te droogijsstralen, geef je bacteriën geen schijn van kans! 
 • Weinig of geen demontage: Je hoeft productiemachines zelden te demonteren om het hardnekkig vuil te bereiken.
 • 24/7 paraat: Ook in het weekend en in vakantieperiodes!

Wil je onze jarenlange ervaring leren kennen?
Contacteer ons vandaag nog!


Maak kennis met de industriële alpinisten van Ecotrust

Droogijsstralen op hoogte, diepte en moeilijk bereikbare plaatsen vragen om vakkennis en veilige werkprocédés. Goed nieuws! Vanaf nu kan je hiervoor ook bij Ecotrust terecht.

Het veilig betreden van een besloten ruimte is specialistenwerk. Onze operatoren zijn hiervoor getraind. De regelgeving, preventiemaatregelen en gevaren…wij kennen de ins en outs. Vertrouw op onze expertise, neem geen risico bij werken in silo’s, cyclonen, destillatiekolommen, koelinstallaties, reactoren,…

Elke besloten ruimte is uniek. Het type, de grootte en de bijhorende uitdagingen verschillen sterk. Een goede voorbereiding is een must. Na een plaatsbezoek brengen we alles in kaart: de haalbaarheid en het kostenplaatje zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Elke opdracht is uniek, wij zoeken altijd de veiligste weg.

Overtuigd?
Contacteer ons vandaag nog voor meer info!
 


Droogijsstralen heeft een goede chemie met de (petro)chemische sector

Bij dagelijkse reinigingen in (petro)chemische bedrijven wordt er veelal gebruik gemaakt van hogedrukreiniging. Denk maar aan leidingen spoelen, vloeren boenen en tanken reinigen. Het zijn relatief oppervlakkige reinigingen die ervoor zorgen dat alles ordelijk en netjes oogt. Droogijsstralen wordt pas ingezet wanneer het ‘een grote lenteschoonmaak’ betreft. Deze industriële reinigingstechniek is dus van een heel ander kaliber: het bestrijdt hardnekkig vuil tot in de kleinste hoekjes, en dat op een veilige manier. 

De hamvraag is: in welke situaties is het interessant om droogijsstralen in te zetten?

 • Een grondige en doeltreffende reiniging is een must als je een technisch onderhoud wilt doen van je elektrische installaties. Hiervoor worden steevast shutdowns ingepland – hét uitgelezen moment om te droogijsstralen. 
 • Bij turbines worden bepaalde waaiers niet meer gedemonteerd. Aangezien er geen straalmiddel mag achterblijven én alles 100% droog moet blijven, is droogijsstralen de reinigingstechniek bij uitstek.
 • Reinigen met water is soms onmogelijk, omdat het kleverige vuil er niet afgaat met water en product, het te reinigen onderdeel zich tussen elektrische kabels bevindt ... Gelukkig kan droogijsstralen wel het hardnekkige vuil verwijderen.
 • Droogijsstralen wordt ook ingezet wanneer andere straaltechnieken, zoals zandstralen en glasparelstralen, niet ingezet kunnen worden, omdat er geen (rondvliegend) straalmiddel mag achterblijven of omdat ze te abrasief zijn voor de ondergrond.
 • In EX-zones (of zones met explosieve gassen, dampen en nevels) kan er niet gewerkt worden met elektrisch gestuurde machines. Gelukkig werken onze droogijsstraalmachines 100% pneumatisch. Daarmee onderscheiden we ons van onze conculega’s.

Wil je ook gebruikmaken van droogijsstralen of ben je geïnteresseerd om deze reinigingstechniek zelf in te zetten? Aarzel dan niet om contact op te nemen!