Chemische nijverheid

  Binnen de chemische nijverheid is industriële reiniging een belangrijk punt op de agenda! Wij zijn ervan overtuigd dat droogijsstralen een ideale oplossing hiervoor is. Waarom?

  1. Droog: de naam zegt het zelf. Droogijsstralen is een droge vorm van reinigen. Er is dus geen droogtijd of geen vocht dat de machines kan aantasten.
  2. Geen afvalstroom: bij droogijsstralen zijn geen chemische middelen, geen water of andere vloeistoffen vereist. Enkel de verwijderde vervuiling blijft over, in tegenstelling tot veel andere methodes waarbij reinigingsmiddel en vuil zich vermengen.
  3. Zonder demontage: droogijsstralen is on site te gebruiken om zonder demontage productiemachines en omgevingen droog te reinigen.
  4. Droogijs is niet abrasief en inzetbaar op alle ondergronden zonder deze te beschadigen.
  5. Onze droogijsstraalmachines zijn pneumatisch gestuurd waardoor werken in EX-Zones mogelijk is.

  Mag de installatie warm staan tijdens de reiniging?

  Ja dat mag als het uiteraard veilig werken blijft voor onze operator. Hoe warmer de ondergrond, hoe groter het verschil in temperatuur met het koude droogijs, hoe sneller de reiniging. Enkel als bij een warme ondergrond de vervuiling elastisch (rekbaar) zou worden, dan is het beter om op een koud oppervlak te werken.

   

  De meest voorkomende problemen in de chemische industrie 

  1. Verwijderen van vervuiling in productie kan niet altijd met water

  Probleem: Installaties staan onder spanning, op hoge temperatuur, water kan een chemische reactie veroorzaken op bepaalde chemicaliën, de vervuiling is met water niet te verwijderen, water zorgt voor een grote afvalstroom. 

  Oplossing: Droogijsstralen: enkel de vervuiling blijft over in de vorm waarin ze zich bevindt. Verder hoeft de klant niets te demonteren en kan er gereinigd worden tot in de kleinste hoekjes.

  2. Reinigen in EX-zones 

  Probleem: Reinigen in EX-zones kan niet met elke reinigingsmethode/machine.  

  Oplossing: Onze droogijsstraalmachines zijn volledig pneumatisch en dus in die zones perfect inzetbaar! Daarin zijn wij uniek.

  3. Zandstralen is geen optie 

  Probleem: Men wil een verflaag verwijderen van een machine maar er kan niet gezandstraald worden (omwille van rondvliegend stof) en de machine demonteren om extern te zandstralen is onmogelijk.

  Oplossing: Met droogijs verwijderen wij de vervuiling, oppervlakteroest en losse verfresten. Na ontvetten is het oppervlak schildersklaar. Wij werken samen met een vaste schilderspartner om dit in 1 pakket aan te bieden. 

  Het reinigen van warmtewisselaars in beeld gebracht

  Een prachtige video waarbij je kan zien hoe efficiënt droogijsstralen is.

  Ook interessant voor jou...

  Persbericht: Ecotrust reinigt al 30 jaar machines met droog ijs

  Dertig jaar geleden ging Frank van Landewijk in Oudenaarde als één van de eerste in ons land experimenteren met het reinigen met droogijs. Vandaag doorkruisen de bestelwagens van zijn bedrijf Ecotrust heel het land om installaties in fabrieken grondig aan te pakken. “Ik heb het allemaal zelf moeten uitzoeken, maar zie hoe drie decennia later bijna iedereen mijn ecologisch denken volgt”, vertelt Frank.

  Frank van Landewijk was in zijn denken ver op zijn tijd vooruit, toen hij begin jaren 90 een klein ateliertje betrok in de verlaten textielfabriek Saffre aan de Dijkstraat in Oudenaarde en zijn eigen business, de verkoop van industriële reinigingsmiddelen, in vraag durfde stellen.

  “Het ging om zware producten die niet alleen ongezond en soms ook gevaarlijk waren voor de gebruiker, maar die ook een grote impact hadden op het milieu. Chemisch reinigen betekent immers, dat je ook vervuild afvalwater loost”, legt Frank uit.

  Nasa

  “Op een ecologische manier kunnen reinigen was in die tijd zeker nog geen hot topic, maar mij sprak het enorm aan, zeker nadat ik gelezen had, dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa reiniging met droogijs had ‘uitgevonden’ en ook toepaste. Ik ben toen zelf gaan experimenteren en met vallen en opstaan kon ik de techniek verder uitwerken en onze machines op punt stellen voor toepassing in de industrie. Al even groot was de uitdaging om mensen te overtuigen om de overstap te durven maken. Intussen is het ecologisch denken gelukkig ook veel groter, waardoor de interesse voor droogijsstralen alleen maar stijgt”, prijst Frank zich gelukkig.

  Als een hogedrukreiniger zonder water

  “Je zou de techniek kunnen vergelijken met die van een hogedrukreiniger, maar met het grote verschil, dat er geen water aan te pas komt en dat je ook niets kan beschadigen”, zegt ingenieur Els Coppens.

  “Bij droogijsstralen projecteren we geen waterstraal, maar koolzuurijs (CO2-deeltjes) met een temperatuur van -78°C. Na de botsing met het te reinigen oppervlak vergast het ijs meteen en komt het vuil los. Het enige wat op de grond ligt, is het vuil, want water en chemicaliën komen er niet aan te pas. Daardoor kunnen we met droogijsstralen bijvoorbeeld ook de binnenkant van elektriciteitskasten reinigen, zelfs onder spanning”, legt Els uit.

  Het bedrijf Ecotrust stelt vandaag tien mensen tewerk. Ze reinigen machines in diverse fabrieken, o.a. in voedingsbedrijven.

  “Wij beginnen waar de gewone schoonmaakploeg stopt. Om de zoveel tijd vragen ze ons voor een grondige reiniging. Ook als er zich bijvoorbeeld een listeria- of salmonellabesmetting voordoet, rukken onze teams uit, omdat het reinigen met droogijs ook alle bacteriën doodt”, vertelt Els.

  Monumenten

  Ecotrust doet zelfs grote monumenten weer glanzen als nieuw. “We kunnen die reinigen zonder de patinelaag te beschadigen. Zo hebben we onder meer de monumenten bij het Graf van de Onbekende Soldaat en beelden De Golven bij de brug in Temse hun oorspronkelijke glans teruggegeven”, vertelt Els.

  Knowhow

  De firma is gevestigd in het Bedrijvencentrum Vlaamse Ardennen in Melden. Groter dan een kantoor en een atelier met magazijn is het niet. “Een grote mastodont zullen en willen we ook niet worden”, zegt de zaakvoerder. “We hebben heel veel werk, maar beseffen en ondervinden dat in onze branche de service heel belangrijk is. Ons personeel kent de klanten en omgekeerd. Dat maakt dat ze elkaar snel begrijpen en kunnen vertrouwen. Het is niet toevallig dat onze bedrijfsnaam bestaat uit eco en trust”, besluit Frank van Landewijk.


  Maak kennis met de industriële alpinisten van Ecotrust

  Droogijsstralen op hoogte, diepte en moeilijk bereikbare plaatsen vragen om vakkennis en veilige werkprocédés. Goed nieuws! Vanaf nu kan je hiervoor ook bij Ecotrust terecht.

  Het veilig betreden van een besloten ruimte is specialistenwerk. Onze operatoren zijn hiervoor getraind. De regelgeving, preventiemaatregelen en gevaren…wij kennen de ins en outs. Vertrouw op onze expertise, neem geen risico bij werken in silo’s, cyclonen, destillatiekolommen, koelinstallaties, reactoren,…

  Elke besloten ruimte is uniek. Het type, de grootte en de bijhorende uitdagingen verschillen sterk. Een goede voorbereiding is een must. Na een plaatsbezoek brengen we alles in kaart: de haalbaarheid en het kostenplaatje zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Elke opdracht is uniek, wij zoeken altijd de veiligste weg.

  Overtuigd?
  Contacteer ons vandaag nog voor meer info!
   


  Contacteer ons vandaag nog

  Vul onderstaand formulier in en we helpen je graag op weg.