Wist je dit al?

  Persbericht: Ecotrust reinigt al 30 jaar machines met droog ijs

  Dertig jaar geleden ging Frank van Landewijk in Oudenaarde als één van de eerste in ons land experimenteren met het reinigen met droogijs. Vandaag doorkruisen de bestelwagens van zijn bedrijf Ecotrust heel het land om installaties in fabrieken grondig aan te pakken. “Ik heb het allemaal zelf moeten uitzoeken, maar zie hoe drie decennia later bijna iedereen mijn ecologisch denken volgt”, vertelt Frank.

  Frank van Landewijk was in zijn denken ver op zijn tijd vooruit, toen hij begin jaren 90 een klein ateliertje betrok in de verlaten textielfabriek Saffre aan de Dijkstraat in Oudenaarde en zijn eigen business, de verkoop van industriële reinigingsmiddelen, in vraag durfde stellen.

  “Het ging om zware producten die niet alleen ongezond en soms ook gevaarlijk waren voor de gebruiker, maar die ook een grote impact hadden op het milieu. Chemisch reinigen betekent immers, dat je ook vervuild afvalwater loost”, legt Frank uit.

  Nasa

  “Op een ecologische manier kunnen reinigen was in die tijd zeker nog geen hot topic, maar mij sprak het enorm aan, zeker nadat ik gelezen had, dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa reiniging met droogijs had ‘uitgevonden’ en ook toepaste. Ik ben toen zelf gaan experimenteren en met vallen en opstaan kon ik de techniek verder uitwerken en onze machines op punt stellen voor toepassing in de industrie. Al even groot was de uitdaging om mensen te overtuigen om de overstap te durven maken. Intussen is het ecologisch denken gelukkig ook veel groter, waardoor de interesse voor droogijsstralen alleen maar stijgt”, prijst Frank zich gelukkig.

  Als een hogedrukreiniger zonder water

  “Je zou de techniek kunnen vergelijken met die van een hogedrukreiniger, maar met het grote verschil, dat er geen water aan te pas komt en dat je ook niets kan beschadigen”, zegt ingenieur Els Coppens.

  “Bij droogijsstralen projecteren we geen waterstraal, maar koolzuurijs (CO2-deeltjes) met een temperatuur van -78°C. Na de botsing met het te reinigen oppervlak vergast het ijs meteen en komt het vuil los. Het enige wat op de grond ligt, is het vuil, want water en chemicaliën komen er niet aan te pas. Daardoor kunnen we met droogijsstralen bijvoorbeeld ook de binnenkant van elektriciteitskasten reinigen, zelfs onder spanning”, legt Els uit.

  Het bedrijf Ecotrust stelt vandaag tien mensen tewerk. Ze reinigen machines in diverse fabrieken, o.a. in voedingsbedrijven.

  “Wij beginnen waar de gewone schoonmaakploeg stopt. Om de zoveel tijd vragen ze ons voor een grondige reiniging. Ook als er zich bijvoorbeeld een listeria- of salmonellabesmetting voordoet, rukken onze teams uit, omdat het reinigen met droogijs ook alle bacteriën doodt”, vertelt Els.

  Monumenten

  Ecotrust doet zelfs grote monumenten weer glanzen als nieuw. “We kunnen die reinigen zonder de patinelaag te beschadigen. Zo hebben we onder meer de monumenten bij het Graf van de Onbekende Soldaat en beelden De Golven bij de brug in Temse hun oorspronkelijke glans teruggegeven”, vertelt Els.

  Knowhow

  De firma is gevestigd in het Bedrijvencentrum Vlaamse Ardennen in Melden. Groter dan een kantoor en een atelier met magazijn is het niet. “Een grote mastodont zullen en willen we ook niet worden”, zegt de zaakvoerder. “We hebben heel veel werk, maar beseffen en ondervinden dat in onze branche de service heel belangrijk is. Ons personeel kent de klanten en omgekeerd. Dat maakt dat ze elkaar snel begrijpen en kunnen vertrouwen. Het is niet toevallig dat onze bedrijfsnaam bestaat uit eco en trust”, besluit Frank van Landewijk.


  Pathogenen zoals listeria en salmonella beheersen in productie en omgeving

  We wisten al langer dat pathogenen bacteriën zijn die van nature op veel plekken in onze leefomgeving en milieu voorkomen. Een aantal jaren geleden waren we vooral gefocust op de mogelijke aanwezigheid van listeria en salmonella in ongepasteuriseerde melk, zachte kazen, vleeswaren, vlees en gerookte vis. Tegenwoordig weten we wel beter!
  Listeria en salmonella kunnen net zo goed aanwezig zijn in groenten, fruit en chocolade.

  Alle gaatjes en hoekjes reinigen!

  Om persistente contaminaties tegen te gaan moet je grondig reinigen en ontsmetten, tot in de kleinste hoekjes.
  De bacterie is hardnekkig en bevindt zich op de meest onbereikbare plaatsen van een productielijn.
  Net op die plaatsen die voor de dagelijkse reinigingsploeg niet of moeilijk bereikbaar zijn: omgeving elektrische kasten, kabels, motoren en binnenkant machines.

  DE oplossing? Droogijsstralen!

  • 100% droog: Droogijs smelt niet, maar sublimeert of vergast, waardoor deze reinigingstechniek 100% droog is. Ideaal om delicate plaatsen, zoals de binnenkant van een productiemachine of een elektrische kast, te reinigen. Je kan zelfs droogijsstralen onder spanning!
  • Geen beschadiging: Droogijsstralen is niet-abrasief en niet-corrosief. Dat wil zeggen dat het geen agressieve inwerking heeft op de ondergrond. Elektrische kabels of andere gevoelige materialen worden dus niet beschadigd.
  • Bacteriedodend: Droogijs is dankzij zijn lage temperatuur (-80 °C) bacteriedodend. Door periodiek te droogijsstralen, geef je bacteriën geen schijn van kans! 
  • Weinig of geen demontage: Je hoeft productiemachines zelden te demonteren om het hardnekkig vuil te bereiken.
  • 24/7 paraat: Ook in het weekend en in vakantieperiodes!

  Wil je onze jarenlange ervaring leren kennen?
  Contacteer ons vandaag nog!


  Industrieële reinigingsmachine: de voordelen voor jouw bedrijf

  Een droogijsstraalmachine is een industriële reinigingsmachine die droog en ecologisch reinigt. Er komt dus geen water te pas aan de reiniging waardoor je machines en installaties niet beschadigd kunnen raken. En ook met droogtijden dien je geen rekening te houden. Benieuwd welke andere voordelen deze industriële reinigingstechniek met zich meebrengt?

  Efficiënte en geavanceerde reinigingstechniek

  Vooraleer we overgaan tot de voordelen van droogijsstralen, leggen we kort uit wat deze techniek precies inhoudt. Ijsstralen gebeurt door middel van een industrieel reiniginsmachine op basis van perslucht en koolzuurgas.

  Tijdens de reiniging wordt er gebruik gemaakt van een straalpistool dat pellets of droogijskorrels projecteert op het te reinigen oppervlak. Dit gebeurt aan een hoge snelheid en een lage temperatuur. De pellets of korrels die in aanraking komen met het oppervlak of de ondergrond sublimeren onmiddellijk. Ze gaan met andere woorden meteen over naar een gasvormige toestand, en vormen geen vloeistof of ijs.

   

  100% droog en watervrij

  Een droogijsstraalmachine is een industriële reinigingsmachiene die werkt door middel van droogijs: een vaste vorm van koolstofdioxide (CO2). Je kan het principe het best vergelijken met dat van een hogedrukreiniger, maar dan zonder water. De reiniging gebeurt dus niet door middel van een waterstraal maar door koolzuurijs, met een temperatuur van -78°C. De vervuiling krimpt, het ijs vergast onmiddellijk en het vuil komt los van de machine of installatie. Zonder gebruik van water, chemicaliën of andere vloeistoffen. Ecotrust reinigt uitsluitend op een volstrekt ecologische manier. Werken met een Industrieële reinigingsmachine op basis van droogijs en dus zonder water, heeft als grote voordeel dat zelfs de binnenkant van elektriciteitskasten gereinigd kunnen worden. Ook wanneer ze onder spanning staan! Ideaal dus voor een grondige reiniging van oppervlakken die niet in contact mogen komen met water.

   

  Milieuvriendelijk

  Bij Ecotrust kan je – zoals onze naam doet vermoeden – vertrouwen op een 100% ecologische of milieuvriendelijke reiniging. Dit is ook één van de belangrijkste voordelen van droogijsstralen of reiniging met Een Industrieële reinigingsmachine op basis van droogijs.

  Er wordt namelijk geen gebruik gemaakt van (schadelijke) chemicaliën. Dat betekent ook dat je na de reiniging geen chemisch afval hebt of resten van straalmiddel. Het enige wat overblijft zijn de losgekomen of verwijderde vuildeeltjes.

   

  Bacteriedodend

  Dankzij de lage temperatuur van droogijs (-78°C) is het bacteriedodend. Ideaal dus voor toepassingen in voedingsbedrijven waar risico op listeria- of salmonellabesmetting heerst. Door het reinigen van machines met droogijs, kunnen we ook bacteriën en schimmels doden.

  Benieuwd hoe Ecotrust machines in voedingsbedrijven reinigt? Bekijk deze video en aanschouw het verbluffende voor- en na-effect bij een chocoladefabrikant.

  NAAR DE VIDEO

   

  Verwijdert het meest hardnekkige vuil

  In de chemische sector is het periodiek reinigen van vloeren, tanks en leidingen noodzakelijk. Zo’n oppervlakkige reiniging maakt alles schoon en netjes. Voor die dagelijkse reiniging wordt er meestal gebruik gemaakt van hogedrukreiniging. Voor bepaalde zones kan een droge techniek als droogijsstralen of reinigen met een industrieel reiniginsmachine op basis van droogijs, een meerwaarde zijn.

  Daar waar hogedrukreiniging voornamelijk oppervlakkig reinigt, bestrijdt een droogijsstraal machine hardnekkig vuil tot in de kleinste hoekjes. Op een volstrekt veilige en ecologische manier! Ook zijn sommige machines, apparaten of installaties niet schoon te krijgen met enkel water en product of schuim. Het kleverige vuil van bijvoorbeeld lijm of inkt komt niet los, of de te reinigen onderdelen bevinden zich tussen elektrische kabels.

  Een langdurige opstapeling van vuil kan ervoor zorgen dat ventilatoren uit balans geraken of motoren oververhit geraken. Ook kan vervuiling geleidend zijn en de kans op kortsluiting in je elektrische installaties verhogen. De industriële reinigingstechniek van Ecotrust houdt in dat een straalmachine droogijskorrels of pellets tegen een heel hoge snelheid projecteert tegen het te reinigen oppervlak. Hierdoor kan droogijsstralen zelfs de meest hardnekkige vuilresten efficiënt en doeltreffend bestrijden.

   

  Geen kans op beschadiging

  Wanneer je machines of installaties gereinigd moeten worden, wil je schade te allen koste vermijden. Bij een reiniging met een Industrieële reinigingsmachine met droogijs heb je geen risico op beschadiging van de ondergrond. Droogijsstralen is immers niet-corrosief en niet-abrasief. Het heeft met andere woorden geen agressieve inwerking op de ondergrond of het oppervlak van je machines of installaties. Je hoeft dus niet te vrezen voor schade aan elektrische kabels of andere delicate materialen én je geniet van een langere levensduur van je machines.

   

  Zonder demontage

  Bovendien hoef je de elektrische onderdelen van je machines op voorhand niet af te schermen om te voorkomen dat ze nat gaan worden door het (straal)ijs. Tijdens de reiniging met een Industrieële reinigingsmachine op basis van droogijs smelt het straalijs tenslotte niet maar vergast het. Er is ook weinig of geen demontage vereist om de binnen- en/of buitenkant van machines te reinigen. En dat is vooral handig in de (petro)chemische industrie. Een shutdown is een zeer geschikt moment om een industriële reiniging te laten uitvoeren. Time is money, want hoe langer de machines en installaties stilliggen, hoe meer geld dat kost. Droogijsstralen heeft als voordeel dat er ter plaatse gewerkt kan worden, zonder dat de onderdelen gedemonteerd moeten worden. En dat scheelt heel wat tijd!

  IK HEB INTERESSE IN EEN SAMENWERKING

   

  Alternatief voor zandstralen en glasparelstralen

  Soms is zandstralen of glasparelstralen geen optie voor het reinigen van je machines. Denk aan het verwijderen van een verflaag van een machine. Bij zandstralen zou er rondvliegend stof zijn en demontage van de machine om extern te zandstralen is in sommige situaties geen optie. Reinigen met een droogijsstraal machine biedt dan de perfecte oplossing: losse verfresten, vuil en oppervlakteroest wordt moeiteloos verwijderd. Na ontvetting is het oppervlak meteen schilderklaar.

   

  Perfect inzetbaar in EX-zones

  Zowel in (petro)chemische bedrijven als bij Ecotrust staat veiligheid voorop. In EX-zones of zones met explosiegevaarlijke dampen, nevels en gassen is het opletten geblazen bij een industriële reiniging. In zo’n zones kan er immers op korte tijd kans op explosie bestaan. Daarom is het in EX-zones niet mogelijk met elke reinigingsmethode of met elektrisch gestuurde machines aan de slag te gaan. De droogijsstraal machines van Ecotrust zijn volledig pneumatisch gestuurd, waardoor ze perfect inzetbaar zijn in die zones. Dit maakt Ecotrust een unieke partner inzake industriële reiniging. Daarnaast wordt er veel belang gehecht aan de veiligheid van onze medewerkers en is ons bedrijf VCA-gecertificeerd.

   

  Interesse in droogijsstralen met een Industrieële reinigingsmachine?

  Droogijsstralen is een zeer efficiënte reinigingstechniek die inzetbaar is in tal van sectoren. Ecotrust heeft een ruime ervaring in industrieel reinigen in de voedingsindustrie, de grafische nijverheid, de metaalindustrie, de chemische nijverheid, monumentenzorg, de textielnijverheid, de kunststof- en rubberindustrie. Ook oldtimerrestauratie en het reinigen van gevels en boten nemen wij graag voor onze rekening.

  Dienen de installaties of machines in jouw fabriek regelmatig professioneel gereinigd te worden? En ben je overtuigd van het principe van droogijsstralen? Dan heb je meerdere opties. Je kan een beroep doen op onze uitstekende services of je kan een droogijsstraal machine kopen of er eentje huren bij Ecotrust. Doe je een beroep op onze jarenlange expertise, dan kan je rekenen op een 24/7 service, want ook tijdens het weekend en vakantieperiodes staan onze medewerkers voor je klaar.

  Wil je gebruikmaken van de service van Ecotrust of heb je interesse om zelf aan de slag te gaan met een Industrieële reinigingsmachine? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

  CONTACTEER ONS


  Industriële schoonmaak: dé reinigingsmethode bij uitstek voor jouw machines

  De gebruikelijke, dagdagelijkse reinigingsmethodes die voedingsbedrijven, fabrieken of bedrijven uit de (petro)chemische sector gebruiken, zijn vaak niet voldoende om écht, hardnekkig vuil te bestrijden of om bacteriën of schimmels te doden. Industriële schoonmaak is dan de oplossing. Ecotrust is al meer dan 30 jaar een trouwe partner in de sector van droogijsstralen of reinigen door middel van een industrieële reinigingsmachine op basis van droogijs.

   

  Wat is droogijsstralen en in welke sectoren wordt het gebruikt?

  Droogijsstralen is een volstrekt droge vorm van reiniging en behoort tot de industriële schoonmaak. Er komt dus geen water, chemicaliën of andere vloeistoffen aan te pas. Bovendien is er geen droogtijd of vocht dat de machines of installaties kan aantasten. Net daarom is het in de meest uiteenlopende sectoren inzetbaar.

   

  Grafische nijverheid

  Eén van de meest voorkomende toepassingen in de grafische sector is vervuiling van papiergrijpers. Ze vervuilen met kleverige stof-, lijm-, vernis- en inktresten. Hierdoor kan het gebeuren dat het papier niet meer voor de volle 100% op de juiste plaats gepositioneerd is. En dit kan de kwaliteit van het drukwerk beïnvloeden. Door droogijsstralen kunnen de inktresten van het druktechnisch gedeelte van de pers verwijderd worden, tot in de kleinste hoekjes! Ook de (raster)walsen en de papierklemmen kunnen gereinigd worden, zonder demontage van de onderdelen.

  Een andere toepassing is de inwendige vervuiling in de droogovens. Hierdoor kunnen resten van vernis bij hogere temperaturen vloeibaar worden en op het drukwerk vallen. Droogijs verwijdert deze uitgeharde vernislagen probleemloos.

   

  Chemische industrie

  De chemische sector kampt vaak met installaties die onder spanning staan, of die warm staan tijdens de reiniging. Indien er gereinigd wordt met water en chemicaliën kan er een chemische reactie ontstaan. Bovendien kunnen niet alle vuilresten verwijderd worden met water én zou dit daarenboven voor een grote afvalstroom zorgen. Industriële schoonmaak met droogijs van deze machines en installaties is dé manier om deze problemen het hoofd te bieden. Bij een reiniging met droogijs blijft er immers enkel de vervuiling over, in de vorm waarin ze zich bevindt.

   

  Voedingssector

  In de voedingsindustrie spreekt het voor zich dat hygiëne en veiligheid voorop staat. Industriële schoonmaak is dus van het grootste belang in deze sector. Machines in de voedingsindustrie worden meestal dagelijks gereinigd met water en eventueel schuim of product. Droogijsstralen is niet echt een alternatief voor deze reinigingsmethode maar een aanvullende, grondigere methode. Daarnaast is het vooral opportuun voor plekken die niet met vocht of water gereinigd kunnen of mogen worden, zoals elektrische contacten of kabels, motoren of de binnenkant van machines. Ecotrust start daar waar de dagelijkse schoonmaakploeg stopt!

  Bacteriële besmetting op rollend materiaal of machines en schimmel op verdampers zijn zo wat de meest voorkomende problemen in de voedingssector. Moeilijk bereikbare plaatsen in machines worden vaak minder intensief gereinigd. Hierdoor wordt de kans op bacteriën als salmonella en listeria aanzienlijk groter. Deze bacteriën kunnen het eindproduct besmetten en dat moet uiteraard te allen tijde vermeden worden. Droogijsstraling reinigt machines, onderdelen en installaties tot in de allerkleinste hoekjes en spleetjes. De hoge temperatuur van droogijs (-78°C) is bovendien bacteriedodend.

  BENIEUWD NAAR ONZE DIENSTEN? CONTACTEER ONS

   

  Kunststof- en rubberindustrie

  In de kunststof- en rubberindustrie zijn de meest voorkomende problemen vervuilde walsen, cilinders, extrusieschroeven en matrijzen. Met als resultaat dat de kwaliteit van het eindproduct niet meer aan de norm voldoet. Om al deze onderdelen te reinigen, hoeven ze niet gedemonteerd te worden. Er is dus minder kans op beschadiging en minder productiestilstand. Het droogijs verwijdert bovendien alle vuil tot in de kleinste groeven.

   

  Oldtimerrestauratie

  Ben je de trotse bezitter van een oldtimer? Dan wil je je voertuig uiteraard te allen tijde in topconditie houden. Dient het gerestaureerd te worden, dan zal je op een aantal zaken moeten letten. Zo zijn er heel wat delicate plaatsen en onderdelen die je niet kan reinigen met soda of zand. Droogijsstralen is in dat geval de gepaste oplossing. Deze vorm van industriële schoonmaak reinigt motoren en motorcompartimenten zonder de kabels of andere gevoelige onderdelen te beschadigen. De techniek is bovendien niet-corrosief en niet-abrasief. Er is met andere woorden geen kans op beschadiging van materialen of een agressieve inwerking op oppervlakken.

  Het restaureren van oldtimers is een (ijs)koud kunstje voor Ecotrust. Benieuwd naar onze expertise? Neem dan snel contact op!

  NEEM CONTACT OP

   

  Metaalindustrie

  Ook in de metaalindustrie is industriële schoonmaak van machines the way to go. Problemen als vervuilde kettingen in de lakstraat of vervuiling in elektrische kasten door grafietstof zijn schering en inslag. Een vervuilde ketting kan ervoor zorgen dat er vuil op de gelakte onderdelen terechtkomt. Wanneer je een industrieel reinigingsbedrijf als Ecotrust inhuurt, pakken wij deze klus voor onze rekening door droogijsstraling. De ketting wordt gereinigd, zelfs zonder dat ze gedemonteerd moet worden. Vuil wordt droog verwijderd, zonder achterblijven van straalmiddel. Ook grafietstof verdwijnt als sneeuw voor de zon door industrieel reinigen met droogijs. De werken kunnen onder laagspanning gebeuren aangezien droogijs niet geleidend is. Zo is er geen kans op kortsluiting. Een periodieke reiniging van elektrische kasten en installaties staat garant voor een proper resultaat, zonder kleverige metaalstof!

   

  Textielnijverheid

  Industrieel schoonmaken is van groot belang in de textielnijverheid. Zo kan vervuiling op spanramen (kettingen) zorgen voor het vastlopen van de kettingen. Of kunnen vervuilde ovens bij verhitting vloeibare vervuiling afgeven aan het textiel of weefsel. Ecotrust reinigt ovenwanden, spindels en düsen, zonder demontage. Ook kettingen hoeven niet gedemonteerd te worden. Ze worden al draaiende op de machine gereinigd. Meestal wordt er gewerkt met een houder of statief voor het droogijspistool. De klemmen passeren meermaals voorbij het spuitpistool en worden op die manier droog gereinigd.

   

  Monumentenzorg

  Bij een reiniging van monumenten met traditionele straaltechnieken, kan het gebeuren dat bronzen beelden hun patinelaag verliezen. Ze dienen dus vaak terug opnieuw gepatineerd te worden. En daar hangt uiteraard een kostenplaatje aan vast. Droogijsstralen is dé manier om monumenten te reinigen. De atmosferische vervuiling van bronzen beelden wordt verwijderd via industriële schoonmaak op basis van droogijs, mét behoud van de patinelaag. Na het droogijsstralen, wordt er een warme waxlaag aangebracht op het beeld om het te beschermen tegen atmosferische vervuiling. Een traditionele reiniging van monumenten is trouwens meestal te abrasief voor de ondergrond. Droogijs daarentegen is niet-abrasief. Hierdoor wordt schade aan het beeld voorkomen en wordt de ondergrond niet opgeruwd.

  Ecotrust kan als industrieel schoonmaakbedrijf ook de volledige restauratie van monumenten voor zijn rekening nemen.

   

  Industriële schoonmaak

  Industriële schoonmaak of reiniging door middel van droogijs is een uiterst efficiënte techniek die inzetbaar is in tal van sectoren. Het is dé ideale manier om vervuilde elektrische kasten, motoren of ventilatoren te reinigen, op een 100% droge manier. In geval van elektriciteit en spanning is dit natuurlijk noodzakelijk. Droogijs is niet-geleidend en houdt dus geen risico in op kortsluiting of elektrocutie. Dus ook tijdens de productie kan er op een veilige manier gereinigd worden.

  Daarnaast is het on site te gebruiken en vereist het geen demontage van onderdelen of van productiemachines. Doordat het een volledig droge manier van reinigen is, moet er geen rekening worden gehouden met droogtijden of vocht dat machines of apparatuur kan aantasten. Een bijkomend voordeel van industriële schoonmaak door middel van droogijs is dat het vergast naar koolzuurgas en dus geen achterblijvend of rondvliegend straalmiddel met zich meebrengt.

  Ecotrust heeft ervaring in het verwijderen van allerlei soorten vervuiling zoals bacteriën, schimmels, grafietstof, olieresten, voedselresten, kleverige poeders, roet en ongedierte. Contacteer ons voor meer info en bespreek samen met ons jouw project!

  INDUSTRIËLE SCHOONMAAK VAN JOUW MACHINES


  Nóg beter dan Kärcher? Laat je installaties droogijsstralen door de professionels van Ecotrust

  Wil je je installaties of machines op een ecologische, efficiënte en snelle manier laten reinigen? Dan kan je kiezen voor de industriële straaltechniek van droogijsstralen. Besteed de klus uit aan Ecotrust of huur of koop een machine bij ons. In tegenstelling tot bij concurrenten als Karcher, kan je bij ons terecht voor een full service, zoals de volledige coördinatie van jouw project!

   

  Wat is droogijsstralen?

  Droogijsreiniging is een proces waarbij koolzuurijs of CO2-deeltjes aan een temperatuur van -78°C geprojecteerd worden op een vervuild, te reinigen oppervlak. Hierbij vergast het koolzuurijs. Resultaat? Een propere machine of installatie! Het reinigingsproces is heel ecologisch. CO2-deeltjes zijn overigens niet te vergelijken met koolstofmonoxide (CO), dat schadelijk is voor mens en dier.

   

  Toepassingen

  Droogijsstralen wordt gebruikt voor diverse toepassingen. Sectoren als o.a. de kunststof- en rubberindustrie, de grafische nijverheid, metaalindustrie en chemische nijverheid maken er graag gebruik van. Maar ook voor de reiniging van boten, restauratie van oldtimers en het reinigen van gevels is droogijsstralen de gepaste oplossing. Bekijk snel in welke sectoren Ecotrust gespecialiseerd is.

   

  Waarvoor kan je terecht bij Ecotrust?

  In tegenstelling tot bij onze concurrent Karcher – waar je enkel droogijsmachines kan kopen – kan je bij droogijsspecialist Ecotrust terecht voor:

  • droogijsstralen (en andere straaltechnieken)
  • verhuur van droogijsstraalmachines
  • verkoop van droogijsstraalmachines

   

  Besteed het droogijsstralen van je machines uit aan Ecotrust: Een extra troef tegenover Kärcher

  Bij Ecotrust kan je terecht voor het huren of kopen van droogijsstraalmachines. Besteed je de klus liever uit aan onze professionals? Dat kan!

  Wij bieden – naast droogijsstralen – ook andere industriële reinigingstechnieken aan. Je kan bij ons o.a. terecht voor thermische reiniging, manuele reiniging, chemische reiniging, zandstralen, glasparelstralen, ultrasone reiniging en hogedrukwaterstralen.

  In tegenstelling tot bij concurrenten als Karcher, kan je bij Ecotrust terecht voor een totaalpakket. Naast het verkopen of verhuren van droogijsstraalmachines, bieden wij ook de service aan. Bovendien voeren we niet enkel de droogijsstraaltechniek uit, maar coördineren we jouw volledige project. Wij nemen alles uit handen wat betreft stellingbouw, afschermen voor de werken, (de)montagewerken, aanbrengen van waxlagen, schilderwerken en opkuis na de werken. Jij geniet van een vlekkeloos uitgevoerd project en slechts 1 aanspreekpunt in geval van vragen: Ecotrust.

   

  Liever zelf aan de slag?

  Steek je graag de handen uit de mouwen? Ga dan zelf aan de slag met droogijsstralen. Hiervoor heb je slechts 3 zaken nodig: een droogijsstraalmachine, straalijs en gedroogde, olievrije perslucht. Wil je niet meteen een machine kopen? Dan kan je bij Ecotrust – in tegenstelling tot bij onze concurrenten als Karcher – ook een droogijsstraalmachine huren!

  • Droogijsstraalmachine: De machine werkt pneumatisch en is verrijdbaar. Ze bevat o.a. een straalslang van 5, 7, 10 of 17 meter lang. De lengte van de slang is afhankelijk van de afstand tussen de te reinigen installaties en de machine.
  • Straalijs: De machine verbruikt gemiddeld 50 kg straalijs per uur. Uiteraard is het verbruik afhankelijk van de vervuilingsgraad. Zijn de te reinigen installaties of objecten heel zwaar bevuild, reken dan op 70 kg ijs per uur. Zijn ze minder bevuild, dan heb je misschien maar 30 kg ijs per uur nodig. Ecotrust rekent op een gemiddelde van 250 à 300 kg straalijs per werkdag.
  • Gedroogde, olievrije perslucht: Je hebt minimum 4m3/min. bij 6 bar perslucht nodig, wederom afhankelijk van de vervuilingsgraad. Is er al perslucht aanwezig in je bedrijf? Dan kan je enkele meters persluchtslang kopen of huren, inclusief de nodige koppelingen. Is er geen perslucht aanwezig in je bedrijf? Dan kan je een mobiele compressor kopen of huren bij Ecotrust. Deze compressor is op mazout aangedreven en omvat tevens alle toebehoren.

  In tegenstelling tot bij Karcher, waar je enkel machines kan aankopen, kan jij bij Ecotrust zowel voor het huren als kopen van een droogijsmachine terecht. Jij bepaalt! Vraag gerust raad aan onze experts.

   

  Huur een droogijsmachine bij Ecotrust

  Wens je zelf aan de slag te gaan en je machines industrieel te reinigen? Dan kan je een droogijsstraalmachine huren. Na de interventie van Ecotrust, kan je beslissen de werken zelf uit te voeren en een machine (met alle benodigdheden) te huren vanaf 1 werkdag. Deze keuzevrijheid heb je niet bij concurrenten als Karcher, waar je enkel droogijsstraalmachines kan kopen.

  Ecotrust zorgt uiteraard ook voor de nodige opleiding en begeleiding. Daarnaast voorzien wij ook de ijsleveringen en het transport van de machine. Indien gewenst kan een mobiele compressor of mazouttank worden bijgeleverd. Zo kan jij zorgeloos aan de slag!

  Interesse in het huren van een droogijsstraalmachine? Vraag dan vrijblijvend een offerte of de nodige info.

  VRAAG EEN OFFERTE

   

  Koop een droogijsmachine bij Ecotrust

  Indien de dienstverlening uitwijst dat de aankoop van een machine verantwoord is, dan staat Ecotrust je hier met raad en daad bij. Uiteraard kan je ook de machine bij ons aankopen. Onze ervaren professionals hebben de knowhow om jou een machine te leveren, op maat van de noden van jouw bedrijf of sector. In de prijs van de machine is overigens ook opleiding en begeleiding inbegrepen.

   

  Wat zijn de voordelen van droogijsstralen m.b.v. een machine?

  Droogijsstralen houdt tal van voordelen in voor jouw sector.

  • Ecologisch: geen gebruik van schadelijke chemicaliën, geen chemisch afval, geen straalresten, geen vermenging met de verwijderde contaminant, weinig opruimkosten.
  • Geen schade: niet-corrosieve en niet-abrasieve techniek dus geen agressieve inwerking op de machines of het oppervlak, geen materiaalschade, langere levensduur van je machines en installaties.
  • Full service: Ecotrust is een betrouwbare partner, 7/7 beschikbaar, ook tijdens de vakantie. Wij werken helemaal volgens jouw wensen en jouw planning.
  • Veilig: Aangezien droogijs niet geleidend is, is er geen risico op kortsluiting of elektrocutie. Bovendien voldoet Ecotrust aan alle veiligheidsnormen.
  • Droge techniek: Zoals de naam al aangeeft, is droogijsstralen een droge manier van reinigen. Hierdoor komt er geen vocht aan je machines en is beschadiging dus niet mogelijk. Een bijkomend voordeel van deze techniek is dat er geen droogtijden zijn na reiniging.
  • Lage montagekosten: Reken op weinig tot geen (de)montagekosten. Dit vertaalt zich naar minder oponthoud, meer tijdswinst en een hogere productiviteit.

   

  Ecotrust als betrouwbare partner

  Ecotrust is o.a. omwille van zijn meer dan 30 jaar ervaring in de wereld van industriële reiniging een partner waarop je vertrouwen kan. Wij zijn pionier in het vak en kunnen tal van referenties voorleggen in de meest uiteenlopende sectoren.

  Heb je interesse in een droogijsstraalmachine maar wil je de machine niet meteen aankopen? Klop dan aan bij Ecotrust. Naast een optimale service en een doeltreffende reiniging van je machines en installaties, kan je bij ons terecht voor het huren van droogijsstraalmachines.

  Doe je een beroep op de droogijsstraaltechniek van Ecotrust, dan geniet je van een droge, efficiënte, veilige én ecologische reinigingstechniek die heel wat voordelen biedt. Droogijsstralen is dé oplossing voor het droog reinigen van o.a. verdampers, drukpersen, verpakkingsmachines, kettingen, ventilatoren en elektrische kasten. Neem een kijkje op onze website en ontdek in welke sectoren we gespecialiseerd zijn.

  ONTDEK HIER IN WELKE SECTOREN ECOTRUST GESPECIALISEERD IS

   

  Klaar voor jouw project?

  Ecotrust mocht reeds tal van projecten in goede banen leiden. Heb jij een project waarbij we kunnen helpen? Neem een kijkje tussen onze projecten en contacteer ons voor meer info of een gesprek.

  Wij doen graag een voorstel op maat. In tegenstelling tot onze concurrent Karcher, bieden wij als totaalaanbieder naast droogijsstralen (als dienst) ook advies bij de huur of aankoop van een droogijsmachine.

  IK ONTVANG GRAAG EEN VOORSTEL OP MAAT


  Maak kennis met de industriële alpinisten van Ecotrust

  Droogijsstralen op hoogte, diepte en moeilijk bereikbare plaatsen vragen om vakkennis en veilige werkprocédés. Goed nieuws! Vanaf nu kan je hiervoor ook bij Ecotrust terecht.

  Het veilig betreden van een besloten ruimte is specialistenwerk. Onze operatoren zijn hiervoor getraind. De regelgeving, preventiemaatregelen en gevaren…wij kennen de ins en outs. Vertrouw op onze expertise, neem geen risico bij werken in silo’s, cyclonen, destillatiekolommen, koelinstallaties, reactoren,…

  Elke besloten ruimte is uniek. Het type, de grootte en de bijhorende uitdagingen verschillen sterk. Een goede voorbereiding is een must. Na een plaatsbezoek brengen we alles in kaart: de haalbaarheid en het kostenplaatje zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Elke opdracht is uniek, wij zoeken altijd de veiligste weg.

  Overtuigd?
  Contacteer ons vandaag nog voor meer info!
   


  Droogijsstralen heeft een goede chemie met de (petro)chemische sector

  Bij dagelijkse reinigingen in (petro)chemische bedrijven wordt er veelal gebruik gemaakt van hogedrukreiniging. Denk maar aan leidingen spoelen, vloeren boenen en tanken reinigen. Het zijn relatief oppervlakkige reinigingen die ervoor zorgen dat alles ordelijk en netjes oogt. Droogijsstralen wordt pas ingezet wanneer het ‘een grote lenteschoonmaak’ betreft. Deze industriële reinigingstechniek is dus van een heel ander kaliber: het bestrijdt hardnekkig vuil tot in de kleinste hoekjes, en dat op een veilige manier. 

  De hamvraag is: in welke situaties is het interessant om droogijsstralen in te zetten?

  • Een grondige en doeltreffende reiniging is een must als je een technisch onderhoud wilt doen van je elektrische installaties. Hiervoor worden steevast shutdowns ingepland – hét uitgelezen moment om te droogijsstralen. 
  • Bij turbines worden bepaalde waaiers niet meer gedemonteerd. Aangezien er geen straalmiddel mag achterblijven én alles 100% droog moet blijven, is droogijsstralen de reinigingstechniek bij uitstek.
  • Reinigen met water is soms onmogelijk, omdat het kleverige vuil er niet afgaat met water en product, het te reinigen onderdeel zich tussen elektrische kabels bevindt ... Gelukkig kan droogijsstralen wel het hardnekkige vuil verwijderen.
  • Droogijsstralen wordt ook ingezet wanneer andere straaltechnieken, zoals zandstralen en glasparelstralen, niet ingezet kunnen worden, omdat er geen (rondvliegend) straalmiddel mag achterblijven of omdat ze te abrasief zijn voor de ondergrond.
  • In EX-zones (of zones met explosieve gassen, dampen en nevels) kan er niet gewerkt worden met elektrisch gestuurde machines. Gelukkig werken onze droogijsstraalmachines 100% pneumatisch. Daarmee onderscheiden we ons van onze conculega’s.

  Wil je ook gebruikmaken van droogijsstralen of ben je geïnteresseerd om deze reinigingstechniek zelf in te zetten? Aarzel dan niet om contact op te nemen!


  Veilig reinigen in de (petro)chemische industrie

  Vervuiling is één van de grootste vijanden van elk (petro)chemisch bedrijf. Naast veiligheid biedt reinigen heel wat andere voordelen: het voorkomt een stilstand van je installatie (want tijd is geld), het garandeert de kwaliteit van je product en eventuele lekken en pannes kunnen vroegtijdig opgespoord worden. Allemaal mooi meegenomen!

  Droogijsstralen is dé industriële reinigingstechniek voor de (petro)chemische industrie. We zetten alle voordelen even op een rijtje:

  1.Veilig

  Bij (petro)chemische bedrijven staat veiligheid altijd voorop en dus ook bij een industriële reiniging. Het is vooral opletten geblazen in EX-zones of zones met explosieve gassen, dampen en nevels. Bij abnormale omstandigheden kan er daar op zeer korte tijd explosiegevaar ontstaan. Er mag niet met om het even welke elektrisch gestuurde machines gewerkt worden. Gelukkig werken onze droogijsstraalmachines 100% pneumatisch. Bovendien leiden we onze mensen op om ten allen tijde veiligheid, gezondheid en milieu te waarborgen. Ecotrust is VCA gecertificeerd. Safety first!

  2. Zonder demontage

  In de (petro)chemische industrie is het gebruikelijk om een shutdown door te voeren voor een groot onderhoud. Daar geldt de regel ‘tijd is geld’, want hoe langer de machines stilgelegd worden, hoe meer geld dat kost. Bij droogijsstralen kan er gewoon ter plaatse gewerkt worden zonder de onderdelen te moeten demonteren. Hierdoor wordt veel tijd uitgespaard.

  3. Bestrijd hardnekkig vuil

  Ook al gaat het om een snelle reinigingsinterventie, dat gaat absoluut niet ten koste van een grondige reiniging. Het is dan ook belangrijk om kritische onderdelen, zoals motoren, ventilatoren en elektrische installaties, 100% zuiver te maken. Vervuiling kan ervoor zorgen dat motoren oververhit raken of ventilatoren uit balans raken. Bovendien kan de vervuiling geleidend zijn, waardoor er kan is op kortsluiting in je elektrische installaties. Gelukkig verwijdert droogijsstralen het meest hardnekkige vuil, doordat de droogijskorrels met hoge snelheid tegen het te reinigen oppervlak geprojecteerd worden.

  4. Zonder beschadiging

  Droogijsstralen is zowel niet-abrasief als niet-corrosief. Het is namelijk van levensbelang dat machineonderdelen niet opgeruwd of vervormd raken, elektrische kabels niet beschadigd raken... 

  Zie je er de voordelen ook van in of heb je nog een vraag? Geef ons dan gerust een seintje: Contacteer ons


  Het belang van reinigen van elektrische installaties

  Elektriciteit is een wondermooie ontdekking, maar het heeft een gevaarlijke keerzijde. Het werken met of nabij elektriciteit brengt namelijk heel wat risico's met zich mee. Gelukkig bestaat er zoiets als droogijsstralen!

  Droogijsstralen is 100% droog, en dus ideaal voor de reiniging van een oppervlak dat niet in contact mag komen met water! Je hoort het goed: er komen geen chemische middelen, water of andere vloeistoffen aan te pas – enkel de verwijderde vervuiling blijft over. Je kan zelfs droogijsstralen onder spanning want droogijs is niet geleidend. 
   

  Brandpreventie

   

  Een kleverige, stofferige vervuiling in elektrische installaties kan overslag en oververhitting veroorzaken. Reinigen is dus belangrijk, zo voorkom je kortsluiting en/of brand.

  Een leuk weetje: mocht er toch een brand gewoed hebben, dan kan droogijsstralen ook ingezet worden bij de sanering.

   

  Bacteriedodend

   

  Tussen de elektrische kabels en in de elektriciteitskast hoopt het vuil snel op. Een ideale broeihaard van bacteriën dus! Gelukkig is droogijs door zijn lage temperatuur (-78 °C) bacteriedodend. Zelfs de listeria bacterie die voedselvergiftiging veroorzaakt, overleeft de koude temperaturen niet!

   

  Langere levensduur van de elektrische installatie

   

  Droogijsstralen is niet-abrasief en niet-corrosief. Dat zorgt er enerzijds voor dat contacten, kabels, printplaten … gespaard blijven van beschadiging en anderzijds dat je elektrische installatie een langere levensduur kent.

   

  Ecotrust, jouw partner!

  • We hebben meer dan 30 jaar ervaring.
  • Het droogijsstralen wordt uitgevoerd door vakbekwamen (BA4/BA5 opgeleid). Met andere woorden, we garanderen je dat de samenwerking met Ecotrust net géén vonken geeft.
  • Wij staan 24/7 paraat – ook in vakantieperiodes!
  • Wij leveren een perfect gereinigde installatie af.

   

  Neem gerust contact met ons op om de vele mogelijkheden te bespreken! Laat het ons dan vooral weten!

   


  Hoe industrieel reinigen om Listeria te verwijderen?

  Eind vorig jaar werden enkele mensen in Nederland besmet met listeria monocytogenes, een bacterie die voedselvergiftiging veroorzaakt. Drie mensen overleden en één vrouw kreeg een miskraam. Uit onderzoek bleek dat de gebruikte apparatuur in het desbetreffende voedingsbedrijf niet correct gereinigd werd. We bevinden ons in de ergste nachtmerrie van elk voedingsbedrijf ... 
   

  Wat is listeria?

  Listeria behoort tot de groep van pathogene bacteriën, en kan dus een ernstig gezondheidsrisico voor de consument vormen. Het is zelfs één van de belangrijkste oorzaken van voedselvergiftiging! Andere bekende voorbeelden van pathogene bacteriën zijn salmonella en legionella. 
   
  Wanneer listeria voorkomt op je product is het een kwestie van het product terug te roepen uit de winkelrekken. Wanneer listeria voorkomt in je productieomgeving, dan zit je pas écht in de problemen! De productiemachines komen rechtstreeks in contact met het product, waardoor je het telkens opnieuw besmet.
   

  Listeria schuilt in een klein hoekje

  Om persistente contaminaties tegen te gaan, moet je grondig reinigen en ontsmetten. De bacterie is hardnekkig en bevindt zich op de meest onbereikbare plaatsen van een productielijn: op vorm- en snijmachines, vul- en sluitmachines, kettingen en transportbanden … Dergelijke machines zijn niet ontworpen om gedemonteerd te worden voor een grondige reinigingsbeurt!
   

  Dé oplossing? Droogijsstralen!

  Hoe industrieel reinigen om Listeria te verwijderen. Kies voor de industriële reinigingstechniek droogijsstralen:
  • 100% droog: Droogijs smelt niet, maar sublimeert of vergast, waardoor deze reinigingstechniek 100% droog is. Ideaal om delicate plaatsen, zoals de binnenkant van een productiemachine of een elektrische kast, te reinigen. Je kan zelfs droogijsstralen onder spanning!
  • Geen beschadiging: Droogijsstralen is niet-abrasief en niet-corrosief. Dat wil zeggen dat het geen agressieve inwerking heeft op een poreus oppervlak, zoals beton of muren. Bovendien beschadigt of vervormt het de lamellen van een verdamper in een koel- of diepvriescel ook niet. 
  • Bacteriedodend: Droogijs is dankzij zijn lage temperatuur (-80 °C) bacteriedodend. Door periodiek te droogijsstralen, geef je listeria geen schijn van kans! 
  • Geen demontage: Je hoeft geen productiemachines te demonteren om het hardnekkig vuil te bereiken.
  • Weekendwerk: Pas wanneer een fabriek helemaal stilligt (zoals in het weekend), krijg je een realistisch beeld van de hygiëne van een productieruimte. Op het eerste zicht lijkt er geen vuiltje aan de lucht … tot je meer in detail gaat kijken. Wij staan 24/7 paraat – ook in vakantieperiodes!
   
  Wil je meer weten over droogijsstralen of ben je geïnteresseerd om deze reinigingstechniek zelf in te zetten? Neem contact met ons op.

   

   

  Ontdek de brede waaier aan straaltechnieken van Ecotrust

  Droogijsstralen is dé industriële reinigingstechniek bij uitstek. Deze techniek gaat verder dan traditionele reiniging waarbij gebruikt gemaakt wordt van water. Ecotrust is jouw ervaren partner op het vlak van droogijsstralen. Daarnaast bieden wij ook tal van andere straaltechnieken aan, gaande van glasparelstralen tot zandstralen. Ecotrust: meer dan enkel droogijsstralen.

  Industriële reinigingstechnieken

  Hoewel droogijsstralen een vaak gebruikte techniek is voor het reinigen en verwijderen van vuil van industriële machines, apparatuur en installaties in o.a. de voedingsindustrie, textielnijverheid en metaalindustrie zijn er nog tal van andere zeer populaire straaltechnieken.

  Ecotrust heeft meer dan 30 jaar ervaring in het vak van industriële reiniging. Indien onze ervaring leert dat er soms betere en snellere resultaten bekomen kunnen worden door een andere methode dan droogijsstralen, wordt dit samen met de klant besproken. Door een nauwe samenwerking met een aantal vaste partners in industriële reiniging, kunnen we onze klanten ook straaltechnieken aanbieden als zandstralen, glasparelstralen, hogedrukwaterstralen, micronevelstralen. Daarnaast kunnen wij u ook verder helpen met thermische reiniging, manuele reiniging, chemische reiniging en ultrasone reiniging.

   

  Droogijsstralen

  Droogijsstralen is een ecologische reinigingstechniek waarbij een straalpistool droogijskorrels projecteert op het te reinigen object of oppervlak. Dit gebeurt bij een temperatuur van -78°C. De droogijskorrels of pellets sublimeren onmiddellijk, zonder een vloeistof te vormen en gaan met andere woorden over naar een gasvormige toestand. Dit proces wordt (droog)ijsstralen genoemd.

  Milieuvriendelijk reinigen is het voornaamste voordeel van droogijsstralen. Daarnaast komt er geen chemisch afval of chemische middelen aan te pas, blijven er geen resten van straalmiddel achter in de machines of installaties en zijn er weinig opruimkosten.

  Droogijsstralen is een straaltechniek die in tal van sectoren wordt ingezet, zoals de voedingsindustrie, de grafische nijverheid, de metaalindustrie, de chemische nijverheid en de textielnijverheid.

   

  Zandstralen

  Zandstralen of gritstralen is één van de veelgebruikte straaltechnieken van Ecotrust. Bij deze bewerkingstechniek wordt het oppervlak van harde materialen onder hoge druk bekogeld met zand, grit of gebroken glaskorrels, met behulp van een zandstraler. Deze schurende werking verwijdert systematisch kleine deeltjes van het oppervlak en reinigt op die manier het te bewerken materiaal. Zo wordt staal bijvoorbeeld ontroest. De straaltechniek wordt ook ingezet om te decoreren, bijvoorbeeld het mat maken van glas. Zandstralen kan toegepast worden op tal van materialen zoals staal, glas, (hard)hout, ijzer en brons. Maar je kan er ook prima gevels mee reinigen.

  Zandstralen heeft tal van voordelen! Zo is het een uitstekende methode om roest, afgebladderde verf of vuilresten doeltreffend en efficiënt te verwijderen. Je verlengt er de levensduur van je materialen mee en hoeft niet meer manueel te schuren. Dit levert je een directe tijdswinst op. Bovendien is het een relatief goedkope straaltechniek.

  IETS VOOR JOU? CONTACTEER ONS VOOR MEER INFO

   

  Glasparelstralen

  In tegenstelling tot zandstralen, wordt er bij glasparelstralen gebruik gemaakt van zuivere, ronde glasparels. Wil je een ruw oppervlak bekomen, dan kies je best voor zandstralen. Een glad oppervlak bekom je dan weer door te glasparelstralen. Terwijl er bij zandstralen harde materialen zoals glas en ijzer bekogeld worden met zand, worden er bij glasparelstralen relatief zachte materialen bekogeld. Glasparelstralen is een straaltechniek die voornamelijk wordt toegepast op hardhout, non-ferro materialen, aluminium, inox, koper en brons.

  Om te glasparelstralen moet het te behandelen oppervlak eerst stofvrij worden gemaakt. Nadien wordt er een aanzienlijke hoeveelheid glasparels op het oppervlak gestraald, met behulp van perslucht. Tijdens het bewerkingsproces ontstaat er een koudeformatie die het oppervlak gladder en harder maakt. Corrosie wordt voorkomen en de mechanische eigenschappen van het materiaal verbeteren.

  Net zoals zandstralen, houdt glasparelstralen ook tal van voordelen in, zoals een blijvend egaal en glad oppervlak met een verbeterd uitzicht. Het materiaal zal ook beter bestand zijn tegen corrosie en minder vuil aantrekken. Ook dit is een relatief goedkope bewerkingstechniek.

   

  Chemisch reinigen

  Bij deze straaltechniek vindt er een chemische reactie plaats die het te verwijderen vuil snel en makkelijk oplost. Chemisch reinigen wordt toegepast op installaties die fysiek moeilijk bereikbaar zijn en die bijgevolg niet gedemonteerd worden. Er zijn diverse behandelingen mogelijk, zoals ontkalken, ontroesten, ontkolen, beitsen of passiveren.

  Om een installatie chemisch te reinigen lengt men water aan met chemicaliën. Deze oplossing wordt door de installatie gestuwd waardoor vuil, vet, kalk en ijzerzouten efficiënt opgelost en verwijderd worden. De reststoffen worden geloosd bij de klant of naar een erkende verwerker afgevoerd.

  Chemisch reinigen houdt tal van voordelen in. Op basis van het type vervuiling, kan er gekozen worden welke chemicaliën er gebruikt worden en wat de meest geschikte watertemperatuur is. Bovendien worden reststoffen geneutraliseerd en is het een relatief goedkope reinigingstechniek.

  In de praktijk zien we dat chemisch reinigen vooral wordt ingezet om vaten, leidingen, koelinstallaties, distillatiekolommen, ketels, opslagtanks, warmtewisselaars en koeltorens te reinigen.

   

  Thermisch reinigen

  Thermisch reinigen is ook een veelgebruikte straaltechniek van Ecotrust. Deze reinigingsmethode wordt ook wel afbranden, uitbakken of pyrolyseren genoemd. Door middel van een gecontroleerde temperatuur in een pyrolyse-oven worden gereedschappen, afgekeurde producten of werkstukken ontlakt. En dit op een ecologische manier. De te behandelen voorwerpen worden in een zuurstofarme pyrolyse-oven van 450°C geplaatst. Hierdoor worden de coatings of lakken omgezet in gasvorm. Deze gassen worden volledig opgebrand in een naverbrander van 850°C. Doordat er enkel warme lucht wordt uitgestoten tijdens het proces, is deze reinigingstechniek heel ecologisch!

  Het verschil tussen chemisch reinigen en thermisch reinigen zit hem in de temperatuur. Bij een thermische reiniging worden de vuildeeltjes afgebroken door middel van een warmtebehandeling.

  Het voornaamste voordeel van thermisch reinigen is dat het de levensduur van gereedschappen en werkstukken verlengd. Daarnaast wordt er nieuw leven geblazen in afgekeurde producten.

  Thermisch reinigen wordt vooral ingezet voor het ontkalken en reinigen van auto-onderdelen, filters, schroeven en verfhaken. Maar ook voor het verwijderen van hars op transformators en elektrische motoren.

   

  Volledige projectcoördinatie

  Indien droogijsstralen geen optie is en je voor een alternatieve methode kiest, nemen wij de volledige coördinatie van jouw project voor onze rekening. Dit houdt onder meer in: demontagewerken, montagewerken, stellingbouw, afschermen voor de werken, opkuis na de werken, schilderwerken en aanbrengen van waxlagen. Hierdoor hoef je je nergens zorgen over te maken en heb je bovendien slechts 1 aanspreekpunt: Ecotrust. Wij zorgen ervoor dat alle partners op elkaar zijn afgestemd en dat de projectcoördinatie vlekkeloos verloopt!

  INTERESSE IN EEN SAMENWERKING? CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND

   

  Maak kennis met onze straaltechnieken

  Ecotrust is specialist in droogijsstralen. Indien wij denken dat andere straaltechnieken meer geschikt zijn voor de reiniging van jouw machines of installaties, zullen wij deze zeker aanbevelen.Wij werken samen met een aantal vaste partners en kunnen daarom ook tal van andere industriële reinigingstechnieken aanbieden, zoals zandstralen, micronevelstralen, glasparelstralen, hogedrukwaterstralen en thermisch en chemisch reinigen.

  Vraag vrijblijvend om meer info of een offerte!

  VRAAG EEN OFFERTE


  5 problemen die elke voedingsproducent kent

  Het leven van een voedingsproducent verloopt niet van een leien dakje. De voorschriften voor de gezondheidsbescherming zijn niet mals, het onderhoud van de machines vergt veel tijd en energie … Hij heeft onder meer te maken met de volgende vijf veelvoorkomende problemen. Gelukkig kan droogijsstralen een handje toesteken!

  1. Bacteriële besmetting op machines of rollend materieel

  Probleem: Het kan niet alleen lastig maar ook gevaarlijk zijn om bacteriën te verdelgen op delicate plaatsen, zoals in de omgeving van elektrische kabels. Het is alvast geen optie om die vochtig te reinigen met een desinfecterend product. 

  Oplossing: Aangezien droogijs niet-geleidend is, bestaat er dus géén risico op elektrocutie of kortsluiting. Ecotrust, en dus droogijsstralen, voldoen aan alle veiligheidsnormen!

  2. Schimmel op verdampers

  Probleem: Verdampers moeten regelmatig uitgekuist worden om schimmel op de lamellen te voorkomen. Als je die reinigt met vocht, dan loop je het risico om de motor of ventilatoren te beschadigen, en dat is zeker niet de bedoeling!

  Oplossing: Gelukkig reinigt droogijsstralen 100% droog. De droogijskorrels komen in botsing met het oppervlak en sublimeren meteen zonder vloeistof te vormen. Ze gaan met andere woorden direct over naar een gasvormige toestand. Op die manier moet er niets afgeschermd worden en kan je met een gerust hart reinigen!

  3. Lijmresten op verpakkingsmachines

  Probleem: Uitgeharde lijmresten zorgen ervoor dat de spuitkop van je verpakkingsmachine verstopt, waardoor de werking van de machine in het gedrang komt. Helaas is het demonteren van zo’n machine een tijdrovend werkje …

  Oplossing: Met droogijsstralen verwijderen we deze uitgeharde resten zónder de machine te demonteren. Het zorgt niet alleen voor minder oponthoud, maar ook voor een hogere productiviteit.

  4. Ventilatoren die uit balans raken door vervuiling op de schoepen

  Probleem: Ventilatoren kunnen uit balans raken door vervuiling op de schoepen. Het is een heus karwei om de ventilator te demonteren, de schoepen vochtig te reinigen, de ventilator opnieuw te monteren en vervolgens opnieuw te balanceren.  

  Oplossing: Met droogijsstralen kunnen we de vervuiling op de schoepen van de ventilator in een mum van tijd verwijderen zonder die te demonteren. Dat bespaart je veel tijd en energie! 

  5. Vervuiling op motoren

  Probleem: Door vervuiling op de koelvinnen en het rooster kan de motor oververhit raken en uitvallen. Je motoronderdelen reinigen is de oplossing, maar dat lijkt onbegonnen werk. De moed zakt in je schoenen, nietwaar? 

  Oplossing: Droogijsstralen blaast je motoronderdelen opnieuw leven in. Omdat er geen water aan te pas komt, wordt het vuil doeltreffend verwijderd. Dat resulteert in een (opnieuw) optimale werking van de motor!


  Wil je meer te weten komen over droogijsstralen of ben je geïnteresseerd om deze reinigingstechniek zelf in te zetten? Aarzel dan niet om contact op te nemen!  Waarom droogijsstralen kiezen binnen de voedingsindustrie?

  Als voedingsproducent moet je voorkomen dat de veiligheid van ons voedsel in gevaar komt. Daarmee is industriële reiniging een belangrijk punt op de agenda! Schuimreiniging is de meest voor de hand liggende keuze, maar wij zijn ervan overtuigd dat droogijsstralen een noodzakelijke aanvulling hierop is. Waarom?

  1. Zonder beschadiging: In de voedingsindustrie wordt er meestal dagelijks vochtig gereinigd via schuimreiniging. Toch zijn er een aantal delicate plaatsen in machines waar je liever water noch vocht wilt. Denk maar aan de binnenkant van productiemachines, elektrische kabels, persluchtleidingen … Die plaatsen kunnen perfect (droog) gereinigd worden via droogijsstralen.
  2. Voorkom schimmel & bacteriën: In veel gevallen hoopt het vuil zich net daar op. Door die delicate plaatsen periodiek te droogijsstralen, geef je schimmel en bacteriën geen schijn van kans!
  3. Bestrijd hardnekkig vuil: Soms is vuil gewoonweg niet weg te krijgen met water of schuim. Denk maar aan lijmresten op verpakkingslijnen, inktresten op verpakkingsmachines, bacteriën op rollend materieel … Bij droogijsstralen worden de droogijskorrels met hoge snelheid tegen het te reinigen oppervlak geprojecteerd, waardoor zelfs het meest hardnekkige vuil verwijderd wordt!
  4. Zonder demontage: Een ander voordeel heeft eerder te maken met gebruiksgemak en tijdswinst. Bij het droogreinigen van verdampers of koelunits is het niet nodig om deze elektrisch af te koppelen. De lamellen, motoren en ventilatoren kunnen gewoon zo schoongemaakt worden.

   Ben je overtuigd van droogijsstralen? Of heb je nog bijkomende vragen? Wat het ook is,  neem gerust (vrijblijvend) contact met ons op!


  Reinigen is dagelijkse kost in de voedingsindustrie

  Wie werkt in de voedingsindustrie weet dat reinigen en desinfecteren hoog in het vaandel staan. En terecht! De voedselveiligheid is prioritair en mag onder geen beding uit het oog verloren worden. Wanneer gebruik je het best welke reinigingstechniek? Om door de bomen het bos te zien, zetten we eens alles op een rijtje … 

  Het reinigen van wanden, vloeren, productiemachines en transportbanden is iets wat op dagelijkse basis moet gebeuren. Hiervoor grijp je best terug naar de klassieke reiniging met water, schuim, hoge druk of stoom. Dergelijke methodes brengen een hoge werksnelheid met zich mee aan een lage kost. Bovendien zijn de meeste productiemachines ook voorzien om dagelijks op die manier gereinigd te worden.

  Het probleem stelt zich echter wanneer we ons in de omgeving van motoren, elektrische kabels, persluchtleidingen … bevinden. Deze delicate plaatsen zitten doorgaans afgeschermd in een kast, waardoor er water noch vocht bij kan. In zo’n gevallen maak je best gebruik van de droge en efficiënte reinigingstechniek droogijsstralen. Straalijs smelt namelijk niet, maar sublimeert of vergast, waardoor deze techniek 100% droog is!

  Daarnaast leent droogijsstralen zich ook uitstekend voor het reinigen van elektrische kasten. Hiervoor kan je je natuurlijk ook behelpen met zuivere perslucht (wat niet altijd ideaal is – je blaast het vuil in de contacten). Het is pas wanneer het vuil echt hardnekkig en  ook kleverig wordt dat we droogijsstralen inzetten om contaminatie met insecten te voorkomen. Aangezien droogijs niet-geleidend is, bestaat er géén risico op elektrocutie of kortsluiting. Wist je dat ons bedrijf VCA gecertificeerd is? 

  Het is duidelijk dat het combineren van verschillende reinigingstechnieken ervoor zorgt dat je productieomgeving spic en span is! Wil je meer weten over droogijsstralen of ben je geïnteresseerd om deze reinigingstechniek zelf in te zetten? Aarzel dan niet om contact op te nemen!


  4 voordelen van een droogijsstraalmachine huren

  Wist je dat je een droogijsstraalmachine met al zijn benodigdheden kan huren bij Ecotrust. In een vorige blogpost hebben we je al uitgelegd hoe dat precies in zijn werk gaat, maar wat zijn de voordelen ervan?

  Bredere keuze in materiaal

  Hoeveel meters persluchtslang heb je voor deze opdracht nodig? 10 meter? 100 meter? Afhankelijk van het aantal meters, zorgen wij ook voor de nodige koppelingen. Handig toch? Zo hoef jij geen extra materiaal aan te schaffen voor die ene opdracht!

  Financieel interessant

  Eenmaal je de nodige knowhow in huis hebt, dan kan het huren van een droogijsstraalmachine financieel interessant zijn. Het materiaal is op aanvraag beschikbaar en kan tijdens de huurperiode intensief gebruikt worden. 

  Try before you buy

  De aankoop van een droogijsstraalmachine is meteen een grote hap uit je budget, zeker als je nog twijfelt over zijn capaciteiten. Daarom kan je het materiaal eerst eens uitproberen vooraleer je een definitieve beslissing maakt!

  Professioneel onderhoud

  Wanneer je het gehuurde materiaal terugbrengt, dan zorgen wij ervoor dat deze professioneel onderhouden worden. Daar hoef jij je dus geen zorgen om te maken!

  Klaar om zorgeloos een droogijsstraalmachine te huren? Laat het ons weten en dan maken wij een offerte voor je op!


  Wil je zelf de handen uit de mouwen steken?

  Dat kan! Bij Ecotrust is het mogelijk om een droogijsstraalmachine en al zijn benodigdheden te huren. Hoe gaat dat precies in zijn werk?
  Je reserveert tijdig een droogijsstraalmachine en komt alles ophalen de dag voor de aanvang van je huurperiode. Alles? Dat klopt! Je hebt meer dan een droogijsstraalmachine nodig om aan de slag te kunnen gaan.
  Om te droogijsstralen heb je welgeteld drie zaken nodig:
  • Een droogijsstraalmachine: Het toestel werkt volledig pneumatisch en is gemakkelijk verrijdbaar. De droogijsstraalmachine bevat een straalslang van 5, 7, 10 of 17 meter (afhankelijk van de afstand tussen het toestel en het te bestralen object), een venturisysteem …
  • Het nodige straalijs: Je mag rekenen op gemiddeld 50 kg/uur. Alles is afhankelijk van de graad van vervuiling: bij een zware vervuiling kan dat oplopen tot 70 kg/uur; bij een lichte vervuiling heb je soms maar 30 kg/uur nodig.
  • Gedroogde, olievrije perslucht: Je hebt een werkdruk van minimum 6 en maximum 10 bar nodig, opnieuw afhankelijk van de graad van vervuiling. 
   • Ofwel is er perslucht aanwezig in je bedrijf en huur je enkele meters persluchtslang (dat gaat van 10 meter tot 100 meter) en de nodige koppeling(en).
   • Ofwel huur je onze mobiele compressor, die op mazout aangedreven is, met alle toebehoren.

  Bij de ophaling krijg je een korte opleiding, zodat je weet hoe de droogijsstraalmachine werkt en op wat je moet letten. We geven je nog enkele tips en tricks mee, zodat het droogijsstralen zonder problemen verloopt! Mocht je toch nog problemen ondervinden, dan bieden wij uiteraard begeleiding.

  Na de werken breng je het gehuurde materiaal (in goede staat) terug! Mocht ophalen en afleveren niet lukken, dan kunnen wij uiteraard transport voor je regelen.

  Kriebelt het om zelf aan de slag te gaan? Laat het ons weten en dan maken wij een offerte voor je op!


  Wees tijdig met het aankondigen van je shutdown of audit!

  Het is belangrijk om je installaties goed te onderhouden. Dat komt de duurzaamheid en het behoud ervan ten goede! Helaas betekent een shutdown of audit ook geen productie, en dat kost geld. Daarom zorgen we ervoor dat je stopzetting zo snel en efficiënt mogelijk verloopt!

  Ecotrust staat paraat om allerhande machines, onderdelen, constructies … te reinigen aan de hand van droogijsstralen. Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen, moeten wij dit op tijd kunnen inplannen. Er komt namelijk heel wat bij kijken: detailopmeting, taakverdeling, tijdsschema, offerte … Daarnaast moeten we ook rekening houden met andere contractoren. Dat zorgt ervoor dat er veel werkzaamheden moeten gebeuren onder grote tijdsdruk. Time is money!

  Als je reeds in het bezit bent van een VCA-certificaat, dan voeren we simpelweg een Taak Risico Analyse uit. Die zorgt ervoor dat je opnieuw voldoet aan alle eisen op het gebeid van veiligheid, gezondheid en milieu.

  Zoals je ziet, vergt een shutdown of audit heel wat voorbereiding. Licht ons dus tijdig in over jouw shutdown of audit, zodat we je productie zo snel mogelijk kunnen heropstarten!


  Droogijsstralen: milieuvriendelijker dan je denkt!

  Veilige keuze

  Veel reinigingstechnieken gebruiken giftige chemicaliën of oplosmiddelen. Hierdoor komen er vaak gevaarlijke dampen vrij die schadelijk zijn voor mens of milieu. Dat is gelukkig niet het geval bij droogijsstralen, waardoor het de meest veilige reinigingsmethode is.
   

  Geen restafval


  Bij zand-, soda- of waterstralen is het straalproduct op zich een probleem. Er blijft een grote hoeveelheid restafval achter en het kost aardig wat om dat allemaal te verwerken. Bij de droogijsstraaltechniek blijft er zelfs geen straalmiddel achter. Het verwijderde vuil valt op de grond en veeg je eenvoudig weg.  

  Winning van kooldioxide


  CO₂ is het resultaat van andere verwerkings-, verbrandings- of gistprocessen in de industrie. Een groot gedeelte van de gebruikte CO₂ wordt uit ruw kooldioxidegas gewonnen, dat voortvloeit uit chemische verwerkingsprocessen van aardolie en aardgas als afvalgas. Industrielanden produceren geen extra CO₂ meer en de verbranding van fossiele brandstoffen voor CO₂-winning verdwijnt compleet.

  Het technische proces achter droogijsstralen

  Deze drie effecten zorgen er samen voor dat droogijsstralen op een doeltreffende manier werkt:

  Inslageffect

  Het inslageffect reinigt het object. De droogijskorrels of pellets worden onder een luchtdruk van 2 tot 12 bar op het vervuilde oppervlak gespoten. Hierdoor ontstaat een grote kinetische energieoverdracht. Door de hoge inslagsnelheid van de ijskorrels komt de ongewenste aanslag van het oppervlak los. 


  Thermoshock

  De thermoshock is het tweede effect in het technische proces dat van droogijsstralen een doeltreffende techniek maakt. De lage temperatuur van het droogijs (-79°C) zorgt voor een thermische shock: de aanslag wordt broos en vertoont microscopisch kleine scheurtjes waardoor de vervuiling zich van het oppervlak losmaakt.


  Micro-explosies

  Miljoenen micro-explosies slaan het losgemaakte vuil weg van het oppervlak. De kleine explosies ontstaan door ijspellets die het oppervlak raken waarop ze worden afgeschoten. Nadat de droogijskorrels het oppervlak raken, worden de deeltjes omgezet in gas. Het gas heeft een volume dat ongeveer 800 keer zo groot is als het droogijsdeeltje. Hierdoor ‘explodeert’ het vuil en wordt het verwijderd.


  Interesse in droogijsstralen nu je meer weet over de werking?

  De voordelen van droogijsstralen

  Het droogijsstralen van machines is een reinigingstechniek die steeds aan populariteit wint. Ontdek waarom steeds meer bedrijven hiervoor kiezen.

  Efficiënt
  Time is money de dag van vandaag. Dankzij de droogijsstraaltechniek heb je weinig tot geen (de-)montagekosten, is er geen oponthoud in het productieproces en boek je dus een forse tijdwinst. De hogere productiviteit brengt meer geld in het laatje.

  Ecologisch
  Wist je dat droogijsstralen een milieuvriendelijke reinigingstechniek is? Het maakt geen gebruik van schadelijke middelen, er is geen chemisch afval of er blijven geen resten van het straalmiddel zitten in de machines. Daarnaast is er geen vermenging met het verwijderde vuil en zijn er weinig tot geen opruimkosten. Handig toch?

  Geen gedoe
  De techniek is niet-abrasief en niet-corrosief. Er is geen agressieve inwerking op het oppervlak. De machine an sich loopt geen risico op beschadiging en geniet zo van een langere levensduur.

  Droog
  De naam zegt het zelf. Droogijsstralen is een droge vorm van reinigen. Er is dus geen droogtijd of geen vocht dat de machines kan aantasten.

  Veilig
  Uiteraard voldoet Ecotrust aan alle veiligheidsnormen, bovendien is het bedrijf VCA-gecertificeerd. Daarnaast is droogijs niet-geleidend: er is dus géén risico op elektrocutie of kortsluiting. 

  Wil je alle voordelen van droogijsstralen aan den lijve ondervinden? Contacteer ons, de uitstekende service krijgt je er gratis bij.

  Droogijsstralen, de reinigingsmethode bij uitstek

  Droogijsstralen is een reinigingstechniek waarbij men koolzuurijs (kleine CO-deeltjes aan een temperatuur van -78°C) met een grote kracht tegen het te reinigen object straalt. Na de botsing aan hoge snelheid, vergassen de CO-deeltjes door de thermoshock en blijft er een proper oppervlak over. Dit is dé methode bij uitstek om vuil en stof op een efficiënte manier te verwijderen.

  Droogijsstralen wordt vooral gebruikt om machines schoon te maken die veel ongelijke onderdelen hebben. De grafische sector maakt bijvoorbeeld dankbaar gebruik van de techniek om drukpersen, cilinders en vouwapparaten te reinigen. Die mogen niet te lang stil liggen en moeten snel weer in productie. Ook in de voedingsindustrie blijft elke machine kraaknet dankzij droogijsstralen.


  Niets dan voordelen
  Droogijsstralen is niet alleen een snelle en efficiënte manier van reinigen. Het is bovendien milieuvriendelijk omdat je er geen chemische producten voor nodig hebt, CO
  ₂ is een natuurlijk element. De techniek vraagt weinig tot geen demontage van de machine en vermijdt dus ook beschadiging van enige aard. Droogijsstralen is een veilige techniek die altijd beschikbaar is.

  Droogijsstralen machines in chocoladesector

  Ecotrust gebruikt de techniek droogijsstralen zeer regelmatig om droog te reinigen in de chocolade-industrie. Onze klant besteedt het dagelijks reinigen van zijn productielijnen uit aan een reinigingsfirma. Het gebruik van water en producten is niet echt ideaal in deze sector. 

  1 van hun machines, die gebruikt wordt om chocolade te kleuren, dient verhuisd te worden naar een buitenlandse vestiging. Dit was een extra reden voor de klant om ze grondig te reinigen, tot in de kleinste hoekjes. Het losse poeder verwijderen kunnen ze zelf, maar de meer kleverige, opgedroogde resten handmatig verwijderen is niet evident. 

  Droogijstralen is hier de oplossing! Zonder te demonteren wordt elke contaminant droog verwijderd. Ecotrust heeft binnen het afgespoken tijdbestek de werken uitgevoerd.  

  Droogijsstralen van oven

  Ecotrust werd gecontacteerd door een fabrikant van behangpapier. Het betreft het droog reinigen van een oven waarbij een harsachtige vervuiling op het plafond en de wanden zit. De vervuiling is waarschijnlijk afkomstig van de “weekmaker” die gebruikt wordt bij de productie van behangpapier en die door verdamping voor een afzetting zorgt. Bij kamertemperatuur is de vervuiling uitgehard en vormt dit geen probleem. Tijdens productie staat de oven op hoge tempatuur waardoor de vervuiling vloeibaar wordt en op hun product (behangpapier) terecht komt. De klant wil reinigen zonder demonteren en zonder gebruik van water. 

  Tijdens een plaatsbezoek wordt een tijdscalculatie opgemaakt . Ecotrust baseert zich hiervoor op de jarenlange ervaring in gelijkaardige projecten. Ons doel is binnen het afgesproken tijd- en kostenbestek zoveel als mogelijk vervuiling in de oven te verwijderen via droogijsstralen, in samenspraak met de klant. Die duidt de plaatsen aan die belangrijk zijn en geeft aan hoe gedetailleerd hij het resultaat wenst. 

  Vermits de het bedrijf (klant) over onvoldoende persluchtdebiet beschikt en de vervuiling sneller te verwijderen is bij een hoger debiet aan perslucht, voorziet Ecotrust een mobiele compressor. Voor het afschermen van de werkomgeving staat de klant liever zelf in. De werken dienen uitgevoerd te worden rond de periode kerst/nieuw…ook dat vormt geen probleem: Ecotrust werkt 24u/24 7d/7. Verder is er in die periode geen eigen personeel beschikbaar om de opkuis na de werken te doen, dus neemt Ecotrust dit op in hun planning. 

  De verschillende zones van de oven werden – zonder beschadiging van de ondergrond – proper gezet via droogijsstralen. Het droogijs sublimeert (vergast), dus enkel de droge, harsachtige resten blijven achter op de vloer in de directe omgeving. Na de werken wordt de afscherming verwijderd en de omgeving proper gemaakt.

  Droogijsstralen Flashoff zone in oven

  De techniek droogijsstralen wordt al jaren ingezet in de automobielindustrie & metaalsector. Het reinigen van lasrobots en elektrische installaties bijvoorbeeld is een regelmatig terugkerende toepassing. 

  Onze klant contacteerde ons deze keer voor een probleem in de Flashoff zone van de oven. Op het plafond zit een vervuiling (harsachtig afzetting) die door de luchtstroom in de oven soms loskomt. Kleine partikels vervuiling komen dan terecht in de nog natte verflaag met alle gevolgen vandien.Handmatig reinigen (met diverse producten) werd door de schoonmaakfirma getest maar zonder doeltreffend resultaat. Vooral de zwaardere vervuiling wegnemen blijkt een probleem te zijn. 

  Een plaatsbezoek, om de situatie in te schatten, kon enkel op zaterdagnamiddag, vermits de lijn full continu in productie is.Veiligheid is een ander belangrijk punt. De zone in de oven zou afgeschermd worden met plastiek, om de vervuiling niet in de andere delen van de oven te verspreiden. Tijdens het droogijsstralen komt koolzuurgas vrij, dit is zwaarder dan zuurstof en verdringt ook de zuurstof in de ruimte. Dus werken we hier met een zware afzuiging, op die manier kan er zich geen koolzuurgas ophopen in de zone en is er dus ook geen enkel risico voor onze operator. Langs de andere ovenzijde wordt verse, zuivere lucht binnengebracht. 

  Schrijfsgewijs worden de zwaar bevuilde delen van het plafond met droogijs gestraald. Elke afzetting, hoe dik ook de laag, wordt eraf gehaald.De droge resten worden nadien door de schoonmaakfirma gestofzuigd en verwijderd.