Grafische nijverheid

Binnen de grafische industrie is industriële reiniging een belangrijk punt op de agenda! Wij zijn ervan overtuigd dat droogijsstralen een ideale oplossing hiervoor is. Waarom?

  1. Droog: de naam zegt het zelf. Droogijsstralen is een droge vorm van reinigen. Er is dus geen droogtijd of geen vocht dat de machines kan aantasten.
  2. Geen afvalstroom: bij droogijsstralen zijn geen chemische middelen, geen water of andere vloeistoffen vereist. Enkel de verwijderde vervuiling blijft over, in tegenstelling tot veel andere methodes waarbij reinigingsmiddel en vuil zich vermengen.
  3. Zonder demontage papiergrijpers of walsen kunnen zonder demontage in de machine gereinigd worden.
  4. Droogijsstralen is niet abrasief waardoor machineonderdelen zoals papiergrijpers, kettingen, rasterwalsen niet beschadigd worden.

Moet ik de rollen demonteren uit de drukpers vooraleer te droogijsstralen?

Is niet echt noodzakelijk, meestal worden de voorste cilinders verwijderd om iets dieper in de machine te kunnen reinigen = beter bereikbaar.

 

De meest voorkomende problemen in de grafische industrie 

1. Vervuiling op drukpersen

Probleem: Papiergrijpers op drukpersen kunnen vervuilen met kleverige stof- en inktresten. Daardoor is de kwaliteit van het drukwerk minder goed omdat het papier niet 100% meer op de juiste plaats gepositioneerd is. 

Oplossing: Met droogijsstralen kunnen papierklemmen, maar ook walsen plaatselijk gereinigd worden, zonder demontage. Droogijs is niet abrasief, dus ook inzetbaar op rasterwalsen om bijvoorbeeld inkt-, lijm- of vernisresten te verwijderen, zonder beschadiging! 

Verder kunnen inktresten van de frame van de pers verwijderd worden tot in de kleinste hoekjes. 

2. Vervuiling in droogovens

Probleem: Droogovens kunnen inwendig vervuiling, waardoor de resten (vernis) bij hoge temperatuur vloeibaar worden en zo op het drukwerk vallen. 

Oplossing: Droogijs verwijdert de uitgeharde vernislaag in de ovens van plafond, wanden en düsen, zonder beschadiging! 

Video: het droogijsstralen van rasterwalsen in beeld gebracht

Een prachtige video waarbij je kan zien hoe efficiënt droogijsstralen is.

In beeld gebracht

Ook interessant voor jou...

Droogijsstralen: milieuvriendelijker dan je denkt!

Veilige keuze

Veel reinigingstechnieken gebruiken giftige chemicaliën of oplosmiddelen. Hierdoor komen er vaak gevaarlijke dampen vrij die schadelijk zijn voor mens of milieu. Dat is gelukkig niet het geval bij droogijsstralen, waardoor het de meest veilige reinigingsmethode is.
 

Geen restafval


Bij zand-, soda- of waterstralen is het straalproduct op zich een probleem. Er blijft een grote hoeveelheid restafval achter en het kost aardig wat om dat allemaal te verwerken. Bij de droogijsstraaltechniek blijft er zelfs geen straalmiddel achter. Het verwijderde vuil valt op de grond en veeg je eenvoudig weg.  

Winning van kooldioxide


CO₂ is het resultaat van andere verwerkings-, verbrandings- of gistprocessen in de industrie. Een groot gedeelte van de gebruikte CO₂ wordt uit ruw kooldioxidegas gewonnen, dat voortvloeit uit chemische verwerkingsprocessen van aardolie en aardgas als afvalgas. Industrielanden produceren geen extra CO₂ meer en de verbranding van fossiele brandstoffen voor CO₂-winning verdwijnt compleet.

Het technische proces achter droogijsstralen

Deze drie effecten zorgen er samen voor dat droogijsstralen op een doeltreffende manier werkt:

Inslageffect

Het inslageffect reinigt het object. De droogijskorrels of pellets worden onder een luchtdruk van 2 tot 12 bar op het vervuilde oppervlak gespoten. Hierdoor ontstaat een grote kinetische energieoverdracht. Door de hoge inslagsnelheid van de ijskorrels komt de ongewenste aanslag van het oppervlak los. 


Thermoshock

De thermoshock is het tweede effect in het technische proces dat van droogijsstralen een doeltreffende techniek maakt. De lage temperatuur van het droogijs (-79°C) zorgt voor een thermische shock: de aanslag wordt broos en vertoont microscopisch kleine scheurtjes waardoor de vervuiling zich van het oppervlak losmaakt.


Micro-explosies

Miljoenen micro-explosies slaan het losgemaakte vuil weg van het oppervlak. De kleine explosies ontstaan door ijspellets die het oppervlak raken waarop ze worden afgeschoten. Nadat de droogijskorrels het oppervlak raken, worden de deeltjes omgezet in gas. Het gas heeft een volume dat ongeveer 800 keer zo groot is als het droogijsdeeltje. Hierdoor ‘explodeert’ het vuil en wordt het verwijderd.


Interesse in droogijsstralen nu je meer weet over de werking?

Contacteer ons vandaag nog

Vul onderstaand formulier in en we helpen je graag op weg