Industriële reiniging
Industriële reiniging is een belangrijk punt op de agenda! Wij zijn ervan overtuigd dat droogijsstralen een ideale oplossing is bij industriële installaties. Waarom?
- Zonder demontage: droogijsstralen is on site te gebruiken om zonder demontage productiemachines en omgevingen droog te reinigen.
- Droog: de naam zegt het zelf. Droogijsstralen is een droge vorm van reinigen. Er is dus geen droogtijd of geen vocht dat de machines kan aantasten.
- Geen rondvliegend of achterblijvend straalmiddel. Droogijs sublimeert (vergast) volledig naar koolzuurgas waardoor er geen straalmiddel achterblijft in de omgeving. Hierdoor is de opkuis na de werken beperkt.
- Reinigen onder (laag)spanning is mogelijk. Droogijs is niet-geleidend: dus géén risico op elektrocutie of kortsluiting.
Kan ik de binnenkant van elektrische kasten laten reinigen onder spanning?
Dat kan, tenminste bij laagspanning! Droogijs is niet geleidend dus er kan op een veilige manier tijdens productie gereinigd worden.
meest voorkomende problemen
1. Vervuiling in elektrische kasten
Probleem: Kleverige vervuiling in elektrische kasten en op kabels.
Oplossing: Dit is een typische situatie waar reinigen met water geen optie is. Enkel stofzuigen verwijdert de kleverige vervuiling niet. Droogijsstralen zorgt ervoor dat tot in de kleinste details alle vervuiling wordt weggehaald. Wij hebben ervaring in het verwijderen van diverse soorten vervuilingen: schimmel, voedselresten, kleverig poeder, grafietstof, olieresten, roetvervuiling, ongedierte,…
2. Vervuilde motoren
Probleem: Door vervuiling kunnen motoren oververhit geraken en uitvallen.
Oplossing: Vermits droogijsstralen niet geleidend en niet abrasief is werken we hier “on site” zonder de motor elektrisch af te koppelen. Alle kleverige resten worden van de koelvinnen verwijderd zonder de motor of kabels te beschadigen.
3. Vervuilde ventilatoren
Probleem: Ventilatoren geraken door vervuiling uit balans en gaan trillen
Oplossing: Bij het droogijsstralen van de ventilator blijft alles droog en hoeft deze niet gedemonteerd te worden. Er is geen rondvliegend straalmiddel.
Droogijsstralen van geïsoleerde leidingen
Een prachtige video waarbij je kan zien hoe efficiënt droogijsstralen is.
Ook interessant voor jou...
Het technische proces achter droogijsstralen
Inslageffect
Het inslageffect reinigt het object. De droogijskorrels of pellets worden onder een luchtdruk van 2 tot 12 bar op het vervuilde oppervlak gespoten. Hierdoor ontstaat een grote kinetische energieoverdracht. Door de hoge inslagsnelheid van de ijskorrels komt de ongewenste aanslag van het oppervlak los.
Thermoshock
De thermoshock is het tweede effect in het technische proces dat van droogijsstralen een doeltreffende techniek maakt. De lage temperatuur van het droogijs (-79°C) zorgt voor een thermische shock: de aanslag wordt broos en vertoont microscopisch kleine scheurtjes waardoor de vervuiling zich van het oppervlak losmaakt.
Micro-explosies
Miljoenen micro-explosies slaan het losgemaakte vuil weg van het oppervlak. De kleine explosies ontstaan door ijspellets die het oppervlak raken waarop ze worden afgeschoten. Nadat de droogijskorrels het oppervlak raken, worden de deeltjes omgezet in gas. Het gas heeft een volume dat ongeveer 800 keer zo groot is als het droogijsdeeltje. Hierdoor ‘explodeert’ het vuil en wordt het verwijderd.
Interesse in droogijsstralen nu je meer weet over de werking?
Droogijsstralen: milieuvriendelijker dan je denkt!
Veel reinigingstechnieken gebruiken giftige chemicaliën of oplosmiddelen. Hierdoor komen er vaak gevaarlijke dampen vrij die schadelijk zijn voor mens of milieu. Dat is gelukkig niet het geval bij droogijsstralen, waardoor het de meest veilige reinigingsmethode is.
Geen restafval
Bij zand-, soda- of waterstralen is het straalproduct op zich een probleem. Er blijft een grote hoeveelheid restafval achter en het kost aardig wat om dat allemaal te verwerken. Bij de droogijsstraaltechniek blijft er zelfs geen straalmiddel achter. Het verwijderde vuil valt op de grond en veeg je eenvoudig weg.
Winning van kooldioxide
CO₂ is het resultaat van andere verwerkings-, verbrandings- of gistprocessen in de industrie. Een groot gedeelte van de gebruikte CO₂ wordt uit ruw kooldioxidegas gewonnen, dat voortvloeit uit chemische verwerkingsprocessen van aardolie en aardgas als afvalgas. Industrielanden produceren geen extra CO₂ meer en de verbranding van fossiele brandstoffen voor CO₂-winning verdwijnt compleet.