Metaalindustrie

  Binnen de metaalindustrie is industriële reiniging een belangrijk punt! Droogijsstralen biedt hiervoor de oplossing. Waarom?

  1. Zonder demontage: droogijsstralen is on site te gebruiken om zonder of met weinig demontage productiemachines en omgevingen droog te reinigen.
  2. Droog: de naam zegt het zelf. Droogijsstralen is een droge vorm van reinigen. Er is dus geen droogtijd of geen vocht dat de machines kan aantasten.
  3. Reinigen onder (laag)spanning is mogelijk. Droogijs is niet-geleidend: dus géén risico op elektrocutie of kortsluiting.”
  4. Geen rondvliegend of achterblijvend straalmiddel. Droogijsstralen maakt geen gebruik van schadelijke middelen, er is geen chemisch afval of er blijven geen resten van het straalmiddel zitten in de machine.

  Ik wil een conveyorketting laten reinigen, ijsstralen, moet ik deze dan demonteren?

  Neen: het droogijsstralen van een ketting gebeurt meestal terwijl deze aan een lage snelheid voorbij ons straalpistool passeert. Meerdere doorlooptijden zorgen ervoor dat de vervuiling rond en tussen de schakels of lagers verwijderd wordt.

   

  De meest voorkomende problemen in de metaalindustrie

  1. Een vervuilde ketting in een lakstraat

  Probleem: Door een vervuilde ketting in de lakstraat komt vervuiling op de gelakte onderdelen terecht.

  Oplossing: Met droogijs kan je de ketting reinigen zonder ze te demonteren! Alle vuil op en rond de lagers/schakels wordt droog verwijderd, zonder beschadiging en zonder achterblijvend straalmiddel. 

  2. Vervuiling in elektrische kasten

  Probleem: Grafietstof (geleidend) in elektrische kasten zorgt voor kortsluiting.

  Oplossing: Laat de kasten periodiek reiningen met droogijs. Op die manier wordt het kleverige metaalstof verwijderd van de contacten. Dergelijke werken kunnen zelf onder laagspanning gebeuren vermits droogijs niet geleidend is. Onze operatoren die de werken uitvoeren zijn BA4 opgeleid. Het resultaat is een perfect propere elektrische installatie!

  Verwijderen van grafietstof in de metaalindustrie

  Een prachtige video waarbij je kan zien hoe efficiënt droogijsstralen is.

  OOK INTERESSANT VOOR JOU...

  Het technische proces achter droogijsstralen

  Deze drie effecten zorgen er samen voor dat droogijsstralen op een doeltreffende manier werkt:

  Inslageffect

  Het inslageffect reinigt het object. De droogijskorrels of pellets worden onder een luchtdruk van 2 tot 12 bar op het vervuilde oppervlak gespoten. Hierdoor ontstaat een grote kinetische energieoverdracht. Door de hoge inslagsnelheid van de ijskorrels komt de ongewenste aanslag van het oppervlak los. 


  Thermoshock

  De thermoshock is het tweede effect in het technische proces dat van droogijsstralen een doeltreffende techniek maakt. De lage temperatuur van het droogijs (-79°C) zorgt voor een thermische shock: de aanslag wordt broos en vertoont microscopisch kleine scheurtjes waardoor de vervuiling zich van het oppervlak losmaakt.


  Micro-explosies

  Miljoenen micro-explosies slaan het losgemaakte vuil weg van het oppervlak. De kleine explosies ontstaan door ijspellets die het oppervlak raken waarop ze worden afgeschoten. Nadat de droogijskorrels het oppervlak raken, worden de deeltjes omgezet in gas. Het gas heeft een volume dat ongeveer 800 keer zo groot is als het droogijsdeeltje. Hierdoor ‘explodeert’ het vuil en wordt het verwijderd.


  Interesse in droogijsstralen nu je meer weet over de werking?

  Droogijsstralen: milieuvriendelijker dan je denkt!

  Veilige keuze

  Veel reinigingstechnieken gebruiken giftige chemicaliën of oplosmiddelen. Hierdoor komen er vaak gevaarlijke dampen vrij die schadelijk zijn voor mens of milieu. Dat is gelukkig niet het geval bij droogijsstralen, waardoor het de meest veilige reinigingsmethode is.
   

  Geen restafval


  Bij zand-, soda- of waterstralen is het straalproduct op zich een probleem. Er blijft een grote hoeveelheid restafval achter en het kost aardig wat om dat allemaal te verwerken. Bij de droogijsstraaltechniek blijft er zelfs geen straalmiddel achter. Het verwijderde vuil valt op de grond en veeg je eenvoudig weg.  

  Winning van kooldioxide


  CO₂ is het resultaat van andere verwerkings-, verbrandings- of gistprocessen in de industrie. Een groot gedeelte van de gebruikte CO₂ wordt uit ruw kooldioxidegas gewonnen, dat voortvloeit uit chemische verwerkingsprocessen van aardolie en aardgas als afvalgas. Industrielanden produceren geen extra CO₂ meer en de verbranding van fossiele brandstoffen voor CO₂-winning verdwijnt compleet.

  Contacteer ons vandaag nog

  Vul onderstaand formulier in en we helpen je graag op weg.