Hoe industrieel reinigen om Listeria te verwijderen?


  Eind vorig jaar werden enkele mensen in Nederland besmet met listeria monocytogenes, een bacterie die voedselvergiftiging veroorzaakt. Drie mensen overleden en één vrouw kreeg een miskraam. Uit onderzoek bleek dat de gebruikte apparatuur in het desbetreffende voedingsbedrijf niet correct gereinigd werd. We bevinden ons in de ergste nachtmerrie van elk voedingsbedrijf ... 
   

  Wat is listeria?

  Listeria behoort tot de groep van pathogene bacteriën, en kan dus een ernstig gezondheidsrisico voor de consument vormen. Het is zelfs één van de belangrijkste oorzaken van voedselvergiftiging! Andere bekende voorbeelden van pathogene bacteriën zijn salmonella en legionella. 
   
  Wanneer listeria voorkomt op je product is het een kwestie van het product terug te roepen uit de winkelrekken. Wanneer listeria voorkomt in je productieomgeving, dan zit je pas écht in de problemen! De productiemachines komen rechtstreeks in contact met het product, waardoor je het telkens opnieuw besmet.
   

  Listeria schuilt in een klein hoekje

  Om persistente contaminaties tegen te gaan, moet je grondig reinigen en ontsmetten. De bacterie is hardnekkig en bevindt zich op de meest onbereikbare plaatsen van een productielijn: op vorm- en snijmachines, vul- en sluitmachines, kettingen en transportbanden … Dergelijke machines zijn niet ontworpen om gedemonteerd te worden voor een grondige reinigingsbeurt!
   

  Dé oplossing? Droogijsstralen!

  Hoe industrieel reinigen om Listeria te verwijderen. Kies voor de industriële reinigingstechniek droogijsstralen:
  • 100% droog: Droogijs smelt niet, maar sublimeert of vergast, waardoor deze reinigingstechniek 100% droog is. Ideaal om delicate plaatsen, zoals de binnenkant van een productiemachine of een elektrische kast, te reinigen. Je kan zelfs droogijsstralen onder spanning!
  • Geen beschadiging: Droogijsstralen is niet-abrasief en niet-corrosief. Dat wil zeggen dat het geen agressieve inwerking heeft op een poreus oppervlak, zoals beton of muren. Bovendien beschadigt of vervormt het de lamellen van een verdamper in een koel- of diepvriescel ook niet. 
  • Bacteriedodend: Droogijs is dankzij zijn lage temperatuur (-80 °C) bacteriedodend. Door periodiek te droogijsstralen, geef je listeria geen schijn van kans! 
  • Geen demontage: Je hoeft geen productiemachines te demonteren om het hardnekkig vuil te bereiken.
  • Weekendwerk: Pas wanneer een fabriek helemaal stilligt (zoals in het weekend), krijg je een realistisch beeld van de hygiëne van een productieruimte. Op het eerste zicht lijkt er geen vuiltje aan de lucht … tot je meer in detail gaat kijken. Wij staan 24/7 paraat – ook in vakantieperiodes!
   
  Wil je meer weten over droogijsstralen of ben je geïnteresseerd om deze reinigingstechniek zelf in te zetten? Neem contact met ons op.

   

   
  Keer terug