Thermisch reinigen

    Droogijsstralen is ons vak. Daarnaast bieden wij als Ecotrust in Oudenaarde ook nog andere diensten aan. Waaronder glasparelstralen, zandstralen, chemisch reinigen en … thermisch reinigen. 

    Wat is thermisch reinigen?

    Thermisch reinigen – ook wel pyrolyseren, afbranden of uitbakken genoemd – is een reinigingstechniek waarbij werkstukken, gereedschap of afgekeurde producten op een ecologische manier verontreinigd of ontlakt worden door middel van een gecontroleerde temperatuur in een pyrolyse oven.

    Hoe gaat thermisch reinigen in zijn werk?


    De werkstukken worden in een zuurstofarme pyrolyse oven met een temperatuur van 450° geplaatst, waardoor de coatings en verontreiniging omgezet worden in gasvorm. Deze gassen worden vervolgens opgevangen in een naverbrander die de gassen volledig laat opbranden bij een temperatuur van 850°. Dat zorgt ervoor dat er slechts warme lucht uitgestoten wordt – wat deze reinigingstechniek zeer ecologisch maakt!


    Wat is het verschil tussen thermisch reinigen en chemisch reinigen? 

    Bij thermisch reinigen wordt het vuil afgebroken door middel van een warmtebehandeling. Bij chemisch reinigen lost het vuil op door middel van water (al dan niet op hoge temperatuur) en chemicaliën. Het verschil zit hem dus voornamelijk in de temperatuur!

    Alle voordelen op een rijtje

    • Levensduur verlengen van gereedschappen
    • Afgekeurde producten nieuwe leven inblazen
    • Grote volumes
    • Korte doorlooptijd
    • Ecologisch proces

    In de praktijk

    Thermisch reinigen wordt enerzijds gebruikt om carrosserieën, auto-onderdelen, verfhaken, filters, schroeven … te ontlakken en anderzijds om hars te verwijderen op elektrische motoren en transformatoren. Daarnaast kan je de reinigingstechniek ook gebruiken om bakvormen te reinigen of bakplaten te ontvetten.

    Interesse?

    Lijkt dit iets voor jou? Of heb je nog bijkomende vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

    Vraag ons vrijblijvend om meer info

    Persbericht: Ecotrust reinigt al 30 jaar machines met droog ijs

    Dertig jaar geleden ging Frank van Landewijk in Oudenaarde als één van de eerste in ons land experimenteren met het reinigen met droogijs. Vandaag doorkruisen de bestelwagens van zijn bedrijf Ecotrust heel het land om installaties in fabrieken grondig aan te pakken. “Ik heb het allemaal zelf moeten uitzoeken, maar zie hoe drie decennia later bijna iedereen mijn ecologisch denken volgt”, vertelt Frank.

    Frank van Landewijk was in zijn denken ver op zijn tijd vooruit, toen hij begin jaren 90 een klein ateliertje betrok in de verlaten textielfabriek Saffre aan de Dijkstraat in Oudenaarde en zijn eigen business, de verkoop van industriële reinigingsmiddelen, in vraag durfde stellen.

    “Het ging om zware producten die niet alleen ongezond en soms ook gevaarlijk waren voor de gebruiker, maar die ook een grote impact hadden op het milieu. Chemisch reinigen betekent immers, dat je ook vervuild afvalwater loost”, legt Frank uit.

    Nasa

    “Op een ecologische manier kunnen reinigen was in die tijd zeker nog geen hot topic, maar mij sprak het enorm aan, zeker nadat ik gelezen had, dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa reiniging met droogijs had ‘uitgevonden’ en ook toepaste. Ik ben toen zelf gaan experimenteren en met vallen en opstaan kon ik de techniek verder uitwerken en onze machines op punt stellen voor toepassing in de industrie. Al even groot was de uitdaging om mensen te overtuigen om de overstap te durven maken. Intussen is het ecologisch denken gelukkig ook veel groter, waardoor de interesse voor droogijsstralen alleen maar stijgt”, prijst Frank zich gelukkig.

    Als een hogedrukreiniger zonder water

    “Je zou de techniek kunnen vergelijken met die van een hogedrukreiniger, maar met het grote verschil, dat er geen water aan te pas komt en dat je ook niets kan beschadigen”, zegt ingenieur Els Coppens.

    “Bij droogijsstralen projecteren we geen waterstraal, maar koolzuurijs (CO2-deeltjes) met een temperatuur van -78°C. Na de botsing met het te reinigen oppervlak vergast het ijs meteen en komt het vuil los. Het enige wat op de grond ligt, is het vuil, want water en chemicaliën komen er niet aan te pas. Daardoor kunnen we met droogijsstralen bijvoorbeeld ook de binnenkant van elektriciteitskasten reinigen, zelfs onder spanning”, legt Els uit.

    Het bedrijf Ecotrust stelt vandaag tien mensen tewerk. Ze reinigen machines in diverse fabrieken, o.a. in voedingsbedrijven.

    “Wij beginnen waar de gewone schoonmaakploeg stopt. Om de zoveel tijd vragen ze ons voor een grondige reiniging. Ook als er zich bijvoorbeeld een listeria- of salmonellabesmetting voordoet, rukken onze teams uit, omdat het reinigen met droogijs ook alle bacteriën doodt”, vertelt Els.

    Monumenten

    Ecotrust doet zelfs grote monumenten weer glanzen als nieuw. “We kunnen die reinigen zonder de patinelaag te beschadigen. Zo hebben we onder meer de monumenten bij het Graf van de Onbekende Soldaat en beelden De Golven bij de brug in Temse hun oorspronkelijke glans teruggegeven”, vertelt Els.

    Knowhow

    De firma is gevestigd in het Bedrijvencentrum Vlaamse Ardennen in Melden. Groter dan een kantoor en een atelier met magazijn is het niet. “Een grote mastodont zullen en willen we ook niet worden”, zegt de zaakvoerder. “We hebben heel veel werk, maar beseffen en ondervinden dat in onze branche de service heel belangrijk is. Ons personeel kent de klanten en omgekeerd. Dat maakt dat ze elkaar snel begrijpen en kunnen vertrouwen. Het is niet toevallig dat onze bedrijfsnaam bestaat uit eco en trust”, besluit Frank van Landewijk.


    Pathogenen zoals listeria en salmonella beheersen in productie en omgeving

    We wisten al langer dat pathogenen bacteriën zijn die van nature op veel plekken in onze leefomgeving en milieu voorkomen. Een aantal jaren geleden waren we vooral gefocust op de mogelijke aanwezigheid van listeria en salmonella in ongepasteuriseerde melk, zachte kazen, vleeswaren, vlees en gerookte vis. Tegenwoordig weten we wel beter!
    Listeria en salmonella kunnen net zo goed aanwezig zijn in groenten, fruit en chocolade.

    Alle gaatjes en hoekjes reinigen!

    Om persistente contaminaties tegen te gaan moet je grondig reinigen en ontsmetten, tot in de kleinste hoekjes.
    De bacterie is hardnekkig en bevindt zich op de meest onbereikbare plaatsen van een productielijn.
    Net op die plaatsen die voor de dagelijkse reinigingsploeg niet of moeilijk bereikbaar zijn: omgeving elektrische kasten, kabels, motoren en binnenkant machines.

    DE oplossing? Droogijsstralen!

    • 100% droog: Droogijs smelt niet, maar sublimeert of vergast, waardoor deze reinigingstechniek 100% droog is. Ideaal om delicate plaatsen, zoals de binnenkant van een productiemachine of een elektrische kast, te reinigen. Je kan zelfs droogijsstralen onder spanning!
    • Geen beschadiging: Droogijsstralen is niet-abrasief en niet-corrosief. Dat wil zeggen dat het geen agressieve inwerking heeft op de ondergrond. Elektrische kabels of andere gevoelige materialen worden dus niet beschadigd.
    • Bacteriedodend: Droogijs is dankzij zijn lage temperatuur (-80 °C) bacteriedodend. Door periodiek te droogijsstralen, geef je bacteriën geen schijn van kans! 
    • Weinig of geen demontage: Je hoeft productiemachines zelden te demonteren om het hardnekkig vuil te bereiken.
    • 24/7 paraat: Ook in het weekend en in vakantieperiodes!

    Wil je onze jarenlange ervaring leren kennen?
    Contacteer ons vandaag nog!


    Elektrische contacten reinigen

    Het inwendig reinigen van elektrische kasten is één van de mooiste toepassingen met de techniek droogijsstralen.
    Op een droge manier kan kleverige vervuiling (schimmel, vet, olie, poeder, metaalstof, …) van de contacten weggehaald worden, zelfs onder (laag)spanning!
     

    • Losse vervuiling (stof) wordt eerst vooraf verwijderd.
    • Ook het eventueel reinigen van de buitenkant van de kasten kan in het pakket worden opgenomen.
    • U krijgt van ons vooraf een maximale tijds- en kostenraming.


    Contacteer ons voor meer info!