Voedingsindustrie

  Als voedingsproducent moet je voorkomen dat de veiligheid van ons voedsel in gevaar komt. Daarmee is industriële reiniging een belangrijk punt op de agenda! Wij zijn ervan overtuigd dat droogijsstralen een ideale oplossing hiervoor is. Waarom?

  1. Zonder beschadiging: er zijn een aantal delicate plaatsen in machines waar een reiniging met water niet ideaal is. Denk maar aan lijm- en inktresten. Die plaatsen kunnen perfect (droog) gereinigd worden door middel van droogijsstralen.
  2. Verwijderd schimmel & bacteriën: door die delicate plaatsen periodiek te droogijsstralen, geef je schimmel en bacteriën geen schijn van kans!
  3. Bestrijd hardnekkig vuil: soms is vuil gewoonweg niet weg te krijgen met water of schuim. Denk maar aan lijmresten op verpakkingslijnen, inktresten op verpakkingsmachines,… Met droogijsstralen wordt zelfs het meest hardnekkige vuil verwijderd!
  4. Zonder demontage: droogijsstralen is niet abrasief waardoor er weinig of geen demontage noodzakelijk is om binnen- en/of buitenkanten van machines te reinigen.

   

  Ik reinig dagelijks in productie met water. Is droogijsstralen een goed alternatief en waarom?

  Droogijsstralen dient niet echt als alternatief maar eerder als een “aanvullende” reinigingsmethode.
  Wij reinigen met droogijs de plaatsen waar niet vochtig kan of mag gereinigd worden, zoals:
  binnenkanten van machines, elektrische contacten, elektrische kabels, motoren, enz... dus de plaatsen daar waar de dagelijkse schoonmaakploeg niet komt.

   

  De meest voorkomende problemen in de voedingsindustrie

  1. Bacteriële besmetting op machines of rollend materieel

  Probleem: door minder intensief te reinigen op moeilijk bereikbare plaatsen in voedingsmachines kunnen bacteriën (listeria, salmonella,…) achterblijven die het eindproduct besmetten. 

  Oplossing: met droogijsstralen kan je droog reinigen tot in de kleinste hoekjes van de machine. Vooral op die plaatsen waar de dagelijkse schoonmaakploeg niet bij kan. Bovendien is droogijs door zijn -78° bacteriedodend. 

  2. Vervuiling (oa. schimmel) op verdampers

  Probleem: verdampers moeten regelmatig gereinigd worden om de koeling optimaal te kunnen laten renderen en het energieverbruik te reduceren.

  Oplossing: met droogijs halen we de vervuiling van de lamellen, motoren en ventillatoren zonder gebruik te maken van water of chemische producten. 

  Droogijsstralen in de chocoladeindustrie

  Een prachtige video waarbij je kan zien hoe efficiënt droogijsstralen is.

  Ook interessant voor jou...

  5 problemen die elke voedingsproducent kent

  Het leven van een voedingsproducent verloopt niet van een leien dakje. De voorschriften voor de gezondheidsbescherming zijn niet mals, het onderhoud van de machines vergt veel tijd en energie … Hij heeft onder meer te maken met de volgende vijf veelvoorkomende problemen. Gelukkig kan droogijsstralen een handje toesteken!

  1. Bacteriële besmetting op machines of rollend materieel

  Probleem: Het kan niet alleen lastig maar ook gevaarlijk zijn om bacteriën te verdelgen op delicate plaatsen, zoals in de omgeving van elektrische kabels. Het is alvast geen optie om die vochtig te reinigen met een desinfecterend product. 

  Oplossing: Aangezien droogijs niet-geleidend is, bestaat er dus géén risico op elektrocutie of kortsluiting. Ecotrust, en dus droogijsstralen, voldoen aan alle veiligheidsnormen!

  2. Schimmel op verdampers

  Probleem: Verdampers moeten regelmatig uitgekuist worden om schimmel op de lamellen te voorkomen. Als je die reinigt met vocht, dan loop je het risico om de motor of ventilatoren te beschadigen, en dat is zeker niet de bedoeling!

  Oplossing: Gelukkig reinigt droogijsstralen 100% droog. De droogijskorrels komen in botsing met het oppervlak en sublimeren meteen zonder vloeistof te vormen. Ze gaan met andere woorden direct over naar een gasvormige toestand. Op die manier moet er niets afgeschermd worden en kan je met een gerust hart reinigen!

  3. Lijmresten op verpakkingsmachines

  Probleem: Uitgeharde lijmresten zorgen ervoor dat de spuitkop van je verpakkingsmachine verstopt, waardoor de werking van de machine in het gedrang komt. Helaas is het demonteren van zo’n machine een tijdrovend werkje …

  Oplossing: Met droogijsstralen verwijderen we deze uitgeharde resten zónder de machine te demonteren. Het zorgt niet alleen voor minder oponthoud, maar ook voor een hogere productiviteit.

  4. Ventilatoren die uit balans raken door vervuiling op de schoepen

  Probleem: Ventilatoren kunnen uit balans raken door vervuiling op de schoepen. Het is een heus karwei om de ventilator te demonteren, de schoepen vochtig te reinigen, de ventilator opnieuw te monteren en vervolgens opnieuw te balanceren.  

  Oplossing: Met droogijsstralen kunnen we de vervuiling op de schoepen van de ventilator in een mum van tijd verwijderen zonder die te demonteren. Dat bespaart je veel tijd en energie! 

  5. Vervuiling op motoren

  Probleem: Door vervuiling op de koelvinnen en het rooster kan de motor oververhit raken en uitvallen. Je motoronderdelen reinigen is de oplossing, maar dat lijkt onbegonnen werk. De moed zakt in je schoenen, nietwaar? 

  Oplossing: Droogijsstralen blaast je motoronderdelen opnieuw leven in. Omdat er geen water aan te pas komt, wordt het vuil doeltreffend verwijderd. Dat resulteert in een (opnieuw) optimale werking van de motor!


  Wil je meer te weten komen over droogijsstralen of ben je geïnteresseerd om deze reinigingstechniek zelf in te zetten? Aarzel dan niet om contact op te nemen!  4 voordelen van een droogijsstraalmachine huren

  Wist je dat je een droogijsstraalmachine met al zijn benodigdheden kan huren bij Ecotrust. In een vorige blogpost hebben we je al uitgelegd hoe dat precies in zijn werk gaat, maar wat zijn de voordelen ervan?

  Bredere keuze in materiaal

  Hoeveel meters persluchtslang heb je voor deze opdracht nodig? 10 meter? 100 meter? Afhankelijk van het aantal meters, zorgen wij ook voor de nodige koppelingen. Handig toch? Zo hoef jij geen extra materiaal aan te schaffen voor die ene opdracht!

  Financieel interessant

  Eenmaal je de nodige knowhow in huis hebt, dan kan het huren van een droogijsstraalmachine financieel interessant zijn. Het materiaal is op aanvraag beschikbaar en kan tijdens de huurperiode intensief gebruikt worden. 

  Try before you buy

  De aankoop van een droogijsstraalmachine is meteen een grote hap uit je budget, zeker als je nog twijfelt over zijn capaciteiten. Daarom kan je het materiaal eerst eens uitproberen vooraleer je een definitieve beslissing maakt!

  Professioneel onderhoud

  Wanneer je het gehuurde materiaal terugbrengt, dan zorgen wij ervoor dat deze professioneel onderhouden worden. Daar hoef jij je dus geen zorgen om te maken!

  Klaar om zorgeloos een droogijsstraalmachine te huren? Laat het ons weten en dan maken wij een offerte voor je op!


  Contacteer ons vandaag nog

  Vul onderstaand formulier in en we helpen je graag op weg.