Ontdek de brede waaier aan straaltechnieken van Ecotrust
Droogijsstralen is dé industriële reinigingstechniek bij uitstek. Deze techniek gaat verder dan traditionele reiniging waarbij gebruikt gemaakt wordt van water. Ecotrust is jouw ervaren partner op het vlak van droogijsstralen. Daarnaast bieden wij ook tal van andere straaltechnieken aan, gaande van glasparelstralen tot zandstralen. Ecotrust: meer dan enkel droogijsstralen.
Industriële reinigingstechnieken
Hoewel droogijsstralen een vaak gebruikte techniek is voor het reinigen en verwijderen van vuil van industriële machines, apparatuur en installaties in o.a. de voedingsindustrie, textielnijverheid en metaalindustrie zijn er nog tal van andere zeer populaire straaltechnieken.
Ecotrust heeft meer dan 30 jaar ervaring in het vak van industriële reiniging. Indien onze ervaring leert dat er soms betere en snellere resultaten bekomen kunnen worden door een andere methode dan droogijsstralen, wordt dit samen met de klant besproken. Door een nauwe samenwerking met een aantal vaste partners in industriële reiniging, kunnen we onze klanten ook straaltechnieken aanbieden als zandstralen, glasparelstralen, hogedrukwaterstralen, micronevelstralen. Daarnaast kunnen wij u ook verder helpen met thermische reiniging, manuele reiniging, chemische reiniging en ultrasone reiniging.
Droogijsstralen
Droogijsstralen is een ecologische reinigingstechniek waarbij een straalpistool droogijskorrels projecteert op het te reinigen object of oppervlak. Dit gebeurt bij een temperatuur van -78°C. De droogijskorrels of pellets sublimeren onmiddellijk, zonder een vloeistof te vormen en gaan met andere woorden over naar een gasvormige toestand. Dit proces wordt (droog)ijsstralen genoemd.
Milieuvriendelijk reinigen is het voornaamste voordeel van droogijsstralen. Daarnaast komt er geen chemisch afval of chemische middelen aan te pas, blijven er geen resten van straalmiddel achter in de machines of installaties en zijn er weinig opruimkosten.
Droogijsstralen is een straaltechniek die in tal van sectoren wordt ingezet, zoals de voedingsindustrie, de grafische nijverheid, de metaalindustrie, de chemische nijverheid en de textielnijverheid.
Zandstralen
Zandstralen of gritstralen is één van de veelgebruikte straaltechnieken van Ecotrust. Bij deze bewerkingstechniek wordt het oppervlak van harde materialen onder hoge druk bekogeld met zand, grit of gebroken glaskorrels, met behulp van een zandstraler. Deze schurende werking verwijdert systematisch kleine deeltjes van het oppervlak en reinigt op die manier het te bewerken materiaal. Zo wordt staal bijvoorbeeld ontroest. De straaltechniek wordt ook ingezet om te decoreren, bijvoorbeeld het mat maken van glas. Zandstralen kan toegepast worden op tal van materialen zoals staal, glas, (hard)hout, ijzer en brons. Maar je kan er ook prima gevels mee reinigen.
Zandstralen heeft tal van voordelen! Zo is het een uitstekende methode om roest, afgebladderde verf of vuilresten doeltreffend en efficiënt te verwijderen. Je verlengt er de levensduur van je materialen mee en hoeft niet meer manueel te schuren. Dit levert je een directe tijdswinst op. Bovendien is het een relatief goedkope straaltechniek.
IETS VOOR JOU? CONTACTEER ONS VOOR MEER INFO
Glasparelstralen
In tegenstelling tot zandstralen, wordt er bij glasparelstralen gebruik gemaakt van zuivere, ronde glasparels. Wil je een ruw oppervlak bekomen, dan kies je best voor zandstralen. Een glad oppervlak bekom je dan weer door te glasparelstralen. Terwijl er bij zandstralen harde materialen zoals glas en ijzer bekogeld worden met zand, worden er bij glasparelstralen relatief zachte materialen bekogeld. Glasparelstralen is een straaltechniek die voornamelijk wordt toegepast op hardhout, non-ferro materialen, aluminium, inox, koper en brons.
Om te glasparelstralen moet het te behandelen oppervlak eerst stofvrij worden gemaakt. Nadien wordt er een aanzienlijke hoeveelheid glasparels op het oppervlak gestraald, met behulp van perslucht. Tijdens het bewerkingsproces ontstaat er een koudeformatie die het oppervlak gladder en harder maakt. Corrosie wordt voorkomen en de mechanische eigenschappen van het materiaal verbeteren.
Net zoals zandstralen, houdt glasparelstralen ook tal van voordelen in, zoals een blijvend egaal en glad oppervlak met een verbeterd uitzicht. Het materiaal zal ook beter bestand zijn tegen corrosie en minder vuil aantrekken. Ook dit is een relatief goedkope bewerkingstechniek.
Chemisch reinigen
Bij deze straaltechniek vindt er een chemische reactie plaats die het te verwijderen vuil snel en makkelijk oplost. Chemisch reinigen wordt toegepast op installaties die fysiek moeilijk bereikbaar zijn en die bijgevolg niet gedemonteerd worden. Er zijn diverse behandelingen mogelijk, zoals ontkalken, ontroesten, ontkolen, beitsen of passiveren.
Om een installatie chemisch te reinigen lengt men water aan met chemicaliën. Deze oplossing wordt door de installatie gestuwd waardoor vuil, vet, kalk en ijzerzouten efficiënt opgelost en verwijderd worden. De reststoffen worden geloosd bij de klant of naar een erkende verwerker afgevoerd.
Chemisch reinigen houdt tal van voordelen in. Op basis van het type vervuiling, kan er gekozen worden welke chemicaliën er gebruikt worden en wat de meest geschikte watertemperatuur is. Bovendien worden reststoffen geneutraliseerd en is het een relatief goedkope reinigingstechniek.
In de praktijk zien we dat chemisch reinigen vooral wordt ingezet om vaten, leidingen, koelinstallaties, distillatiekolommen, ketels, opslagtanks, warmtewisselaars en koeltorens te reinigen.
Thermisch reinigen
Thermisch reinigen is ook een veelgebruikte straaltechniek van Ecotrust. Deze reinigingsmethode wordt ook wel afbranden, uitbakken of pyrolyseren genoemd. Door middel van een gecontroleerde temperatuur in een pyrolyse-oven worden gereedschappen, afgekeurde producten of werkstukken ontlakt. En dit op een ecologische manier. De te behandelen voorwerpen worden in een zuurstofarme pyrolyse-oven van 450°C geplaatst. Hierdoor worden de coatings of lakken omgezet in gasvorm. Deze gassen worden volledig opgebrand in een naverbrander van 850°C. Doordat er enkel warme lucht wordt uitgestoten tijdens het proces, is deze reinigingstechniek heel ecologisch!
Het verschil tussen chemisch reinigen en thermisch reinigen zit hem in de temperatuur. Bij een thermische reiniging worden de vuildeeltjes afgebroken door middel van een warmtebehandeling.
Het voornaamste voordeel van thermisch reinigen is dat het de levensduur van gereedschappen en werkstukken verlengd. Daarnaast wordt er nieuw leven geblazen in afgekeurde producten.
Thermisch reinigen wordt vooral ingezet voor het ontkalken en reinigen van auto-onderdelen, filters, schroeven en verfhaken. Maar ook voor het verwijderen van hars op transformators en elektrische motoren.
Volledige projectcoördinatie
Indien droogijsstralen geen optie is en je voor een alternatieve methode kiest, nemen wij de volledige coördinatie van jouw project voor onze rekening. Dit houdt onder meer in: demontagewerken, montagewerken, stellingbouw, afschermen voor de werken, opkuis na de werken, schilderwerken en aanbrengen van waxlagen. Hierdoor hoef je je nergens zorgen over te maken en heb je bovendien slechts 1 aanspreekpunt: Ecotrust. Wij zorgen ervoor dat alle partners op elkaar zijn afgestemd en dat de projectcoördinatie vlekkeloos verloopt!
INTERESSE IN EEN SAMENWERKING? CONTACTEER ONS VRIJBLIJVEND
Maak kennis met onze straaltechnieken
Ecotrust is specialist in droogijsstralen. Indien wij denken dat andere straaltechnieken meer geschikt zijn voor de reiniging van jouw machines of installaties, zullen wij deze zeker aanbevelen.Wij werken samen met een aantal vaste partners en kunnen daarom ook tal van andere industriële reinigingstechnieken aanbieden, zoals zandstralen, micronevelstralen, glasparelstralen, hogedrukwaterstralen en thermisch en chemisch reinigen.
Vraag vrijblijvend om meer info of een offerte!