Industriële schoonmaak: dé reinigingsmethode bij uitstek voor jouw machines


De gebruikelijke, dagdagelijkse reinigingsmethodes die voedingsbedrijven, fabrieken of bedrijven uit de (petro)chemische sector gebruiken, zijn vaak niet voldoende om écht, hardnekkig vuil te bestrijden of om bacteriën of schimmels te doden. Industriële schoonmaak is dan de oplossing. Ecotrust is al meer dan 30 jaar een trouwe partner in de sector van droogijsstralen of reinigen door middel van een industrieële reinigingsmachine op basis van droogijs.

 

Wat is droogijsstralen en in welke sectoren wordt het gebruikt?

Droogijsstralen is een volstrekt droge vorm van reiniging en behoort tot de industriële schoonmaak. Er komt dus geen water, chemicaliën of andere vloeistoffen aan te pas. Bovendien is er geen droogtijd of vocht dat de machines of installaties kan aantasten. Net daarom is het in de meest uiteenlopende sectoren inzetbaar.

 

Grafische nijverheid

Eén van de meest voorkomende toepassingen in de grafische sector is vervuiling van papiergrijpers. Ze vervuilen met kleverige stof-, lijm-, vernis- en inktresten. Hierdoor kan het gebeuren dat het papier niet meer voor de volle 100% op de juiste plaats gepositioneerd is. En dit kan de kwaliteit van het drukwerk beïnvloeden. Door droogijsstralen kunnen de inktresten van het druktechnisch gedeelte van de pers verwijderd worden, tot in de kleinste hoekjes! Ook de (raster)walsen en de papierklemmen kunnen gereinigd worden, zonder demontage van de onderdelen.

Een andere toepassing is de inwendige vervuiling in de droogovens. Hierdoor kunnen resten van vernis bij hogere temperaturen vloeibaar worden en op het drukwerk vallen. Droogijs verwijdert deze uitgeharde vernislagen probleemloos.

 

Chemische industrie

De chemische sector kampt vaak met installaties die onder spanning staan, of die warm staan tijdens de reiniging. Indien er gereinigd wordt met water en chemicaliën kan er een chemische reactie ontstaan. Bovendien kunnen niet alle vuilresten verwijderd worden met water én zou dit daarenboven voor een grote afvalstroom zorgen. Industriële schoonmaak met droogijs van deze machines en installaties is dé manier om deze problemen het hoofd te bieden. Bij een reiniging met droogijs blijft er immers enkel de vervuiling over, in de vorm waarin ze zich bevindt.

 

Voedingssector

In de voedingsindustrie spreekt het voor zich dat hygiëne en veiligheid voorop staat. Industriële schoonmaak is dus van het grootste belang in deze sector. Machines in de voedingsindustrie worden meestal dagelijks gereinigd met water en eventueel schuim of product. Droogijsstralen is niet echt een alternatief voor deze reinigingsmethode maar een aanvullende, grondigere methode. Daarnaast is het vooral opportuun voor plekken die niet met vocht of water gereinigd kunnen of mogen worden, zoals elektrische contacten of kabels, motoren of de binnenkant van machines. Ecotrust start daar waar de dagelijkse schoonmaakploeg stopt!

Bacteriële besmetting op rollend materiaal of machines en schimmel op verdampers zijn zo wat de meest voorkomende problemen in de voedingssector. Moeilijk bereikbare plaatsen in machines worden vaak minder intensief gereinigd. Hierdoor wordt de kans op bacteriën als salmonella en listeria aanzienlijk groter. Deze bacteriën kunnen het eindproduct besmetten en dat moet uiteraard te allen tijde vermeden worden. Droogijsstraling reinigt machines, onderdelen en installaties tot in de allerkleinste hoekjes en spleetjes. De hoge temperatuur van droogijs (-78°C) is bovendien bacteriedodend.

BENIEUWD NAAR ONZE DIENSTEN? CONTACTEER ONS

 

Kunststof- en rubberindustrie

In de kunststof- en rubberindustrie zijn de meest voorkomende problemen vervuilde walsen, cilinders, extrusieschroeven en matrijzen. Met als resultaat dat de kwaliteit van het eindproduct niet meer aan de norm voldoet. Om al deze onderdelen te reinigen, hoeven ze niet gedemonteerd te worden. Er is dus minder kans op beschadiging en minder productiestilstand. Het droogijs verwijdert bovendien alle vuil tot in de kleinste groeven.

 

Oldtimerrestauratie

Ben je de trotse bezitter van een oldtimer? Dan wil je je voertuig uiteraard te allen tijde in topconditie houden. Dient het gerestaureerd te worden, dan zal je op een aantal zaken moeten letten. Zo zijn er heel wat delicate plaatsen en onderdelen die je niet kan reinigen met soda of zand. Droogijsstralen is in dat geval de gepaste oplossing. Deze vorm van industriële schoonmaak reinigt motoren en motorcompartimenten zonder de kabels of andere gevoelige onderdelen te beschadigen. De techniek is bovendien niet-corrosief en niet-abrasief. Er is met andere woorden geen kans op beschadiging van materialen of een agressieve inwerking op oppervlakken.

Het restaureren van oldtimers is een (ijs)koud kunstje voor Ecotrust. Benieuwd naar onze expertise? Neem dan snel contact op!

NEEM CONTACT OP

 

Metaalindustrie

Ook in de metaalindustrie is industriële schoonmaak van machines the way to go. Problemen als vervuilde kettingen in de lakstraat of vervuiling in elektrische kasten door grafietstof zijn schering en inslag. Een vervuilde ketting kan ervoor zorgen dat er vuil op de gelakte onderdelen terechtkomt. Wanneer je een industrieel reinigingsbedrijf als Ecotrust inhuurt, pakken wij deze klus voor onze rekening door droogijsstraling. De ketting wordt gereinigd, zelfs zonder dat ze gedemonteerd moet worden. Vuil wordt droog verwijderd, zonder achterblijven van straalmiddel. Ook grafietstof verdwijnt als sneeuw voor de zon door industrieel reinigen met droogijs. De werken kunnen onder laagspanning gebeuren aangezien droogijs niet geleidend is. Zo is er geen kans op kortsluiting. Een periodieke reiniging van elektrische kasten en installaties staat garant voor een proper resultaat, zonder kleverige metaalstof!

 

Textielnijverheid

Industrieel schoonmaken is van groot belang in de textielnijverheid. Zo kan vervuiling op spanramen (kettingen) zorgen voor het vastlopen van de kettingen. Of kunnen vervuilde ovens bij verhitting vloeibare vervuiling afgeven aan het textiel of weefsel. Ecotrust reinigt ovenwanden, spindels en düsen, zonder demontage. Ook kettingen hoeven niet gedemonteerd te worden. Ze worden al draaiende op de machine gereinigd. Meestal wordt er gewerkt met een houder of statief voor het droogijspistool. De klemmen passeren meermaals voorbij het spuitpistool en worden op die manier droog gereinigd.

 

Monumentenzorg

Bij een reiniging van monumenten met traditionele straaltechnieken, kan het gebeuren dat bronzen beelden hun patinelaag verliezen. Ze dienen dus vaak terug opnieuw gepatineerd te worden. En daar hangt uiteraard een kostenplaatje aan vast. Droogijsstralen is dé manier om monumenten te reinigen. De atmosferische vervuiling van bronzen beelden wordt verwijderd via industriële schoonmaak op basis van droogijs, mét behoud van de patinelaag. Na het droogijsstralen, wordt er een warme waxlaag aangebracht op het beeld om het te beschermen tegen atmosferische vervuiling. Een traditionele reiniging van monumenten is trouwens meestal te abrasief voor de ondergrond. Droogijs daarentegen is niet-abrasief. Hierdoor wordt schade aan het beeld voorkomen en wordt de ondergrond niet opgeruwd.

Ecotrust kan als industrieel schoonmaakbedrijf ook de volledige restauratie van monumenten voor zijn rekening nemen.

 

Industriële schoonmaak

Industriële schoonmaak of reiniging door middel van droogijs is een uiterst efficiënte techniek die inzetbaar is in tal van sectoren. Het is dé ideale manier om vervuilde elektrische kasten, motoren of ventilatoren te reinigen, op een 100% droge manier. In geval van elektriciteit en spanning is dit natuurlijk noodzakelijk. Droogijs is niet-geleidend en houdt dus geen risico in op kortsluiting of elektrocutie. Dus ook tijdens de productie kan er op een veilige manier gereinigd worden.

Daarnaast is het on site te gebruiken en vereist het geen demontage van onderdelen of van productiemachines. Doordat het een volledig droge manier van reinigen is, moet er geen rekening worden gehouden met droogtijden of vocht dat machines of apparatuur kan aantasten. Een bijkomend voordeel van industriële schoonmaak door middel van droogijs is dat het vergast naar koolzuurgas en dus geen achterblijvend of rondvliegend straalmiddel met zich meebrengt.

Ecotrust heeft ervaring in het verwijderen van allerlei soorten vervuiling zoals bacteriën, schimmels, grafietstof, olieresten, voedselresten, kleverige poeders, roet en ongedierte. Contacteer ons voor meer info en bespreek samen met ons jouw project!

INDUSTRIËLE SCHOONMAAK VAN JOUW MACHINES

Keer terug